Barcelona instal·larà plaques fotovoltaiques a la ronda Litoral. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Barcelona preveu generar 43.000 kWh/any d'electricitat per a l'autoconsum. Una quantitat d'energia que equival al consum anual de 18 famílies. La col·locació dels mòduls fotovoltaics començarà aquest dijous a la nit i està previst que finalitzi el 22 d'agost. 

S'instal·laran un total de 112 plaques de 380 Wp de potència, en una disposició gairebé vertical i amb una superfície total de generació de 209 metres quadrats. Concretament, es muntaran al mur, sentit Llobregat, del tram a celobert de la ronda Litoral, comprès entre el viaducte de Bac de Roda i el carrer Lope de Vega. El projecte suposa una inversió de gairebé 211.000 euros.  Les plaques fotovoltaiques es connectaran a la instal·lació elèctrica de les rondes i a la Sala Tècnica Vila Olímpica.

L'energia generada amb les plaques s'injectarà a la xarxa elèctrica. D'aquesta manera, s'aconsegueix "ambientalitzar" la xarxa elèctrica. Així, es calcula que es podran estalviar 15.480 kg de CO2 equivalent. Segons l'Ajuntament de Barcelona, l'objectiu és aprofitar totes les oportunitats de generar energia que ofereix l'espai públic.  

Un projecte per fer front a l'emergència climàtica

Tal com explica l'Ajuntament de Barcelona, la incorporació de la generació fotovoltaica en projectes de reurbanització de la ciutat és un dels objectius associats a la Declaració d’emergència climàtica. I és que generar energia neta i local és bàsic per combatre la crisi climàtica actual. És per això que el consistori també promou projectes en l'espai públic amb la sostenibilitat com a pal de paller.

Amb tot, el propòsit del consistori barceloní és aprofitar totes les oportunitats de generar energia verda que ofereix l’espai públic. Altres projectes, com l’Espai Barça, la Colònia Castells, Cristóbal de Moura o Pi i Margall, també incorporen aquest tipus d’elements com una solució urbanística sostenible.

Barcelona se suma a la Declaració d'emergència climàtica

L'Ajuntament de Barcelona s'ha sumat a la Declaració d'emergència climàtica. En aquest sentit, l'Ajuntament explica al seu web que, segons els últims estudis del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic, si la temperatura mitjana global de la Terra supera 1,5 ºC d’augment els danys poden ser irreversibles per a la nostra supervivència.

Doncs bé, si se segueix el ritme actual d’emissions, afirma el consistori, podem arribar fins als 3 ºC a finals de segle. En aquest context, des de la batllia del cap i casal creuen que cal orientar urgentment tot el sistema per deixar a 0 les emissions de carboni l'any 2050.

Certament, les grans ciutats com Barcelona tenen l'oportunitat de liderar el canvi. És per això que l’Ajuntament de Barcelona "vol encapçalar aquesta oportunitat per accelerar canvis necessaris i transversals en les nostres maneres de viure".