Per tots els barcelonins que estiguin farts dels grups de coloms que assolen la ciutat, l'Ajuntament de Barcelona posa en marxa una prova pilot per tractar de dispersar aquestes aus en aquests espais on es concentren més. La prova consisteix a fer servir unes altres aus, concretament falcons i àguiles. Aquesta actuació es realitza al barri de les Corts, als voltants del Camp Nou, els Jardins de Bacardí i els de la Maternitat i tindrà una durada d’unes sis setmanes. El foragitament de coloms amb falconeria és un mètode per dispersar de forma ràpida nous assentaments de coloms.

Partint de la base que els coloms són animals fidels a l'espai que coneixen i allà és on s'instal·len per menjar, reposar i criar, un tècnic visitarà els espais afectats i farà volar una au rapinyaire per foragitar i disgregar els grups de coloms. Durant dues setmanes es farà una actuació intensiva diària, des de les 8 hores fins a les 16 hores. I en una segona fase es farà el manteniment amb vols realitzats amb menys freqüència, 3 dies a la setmana. Segons els resultats obtinguts es podrà proposar un treball de manteniment posterior.

Els tècnics especialistes, a més de fer volar els falcons i les àguiles, faran una recopilació de dades dels horaris dels coloms, característiques dels grups, presència en abeuradors, alimentadors, descans, entre altres paràmetres. S'ha informat els veïns i veïnes de la zona on es farà aquesta prova. 

Reduir les comunitats de coloms

La reducció de la concentració de grups de coloms amb falconeria no és l'única actuació que s'impulsa des del consistori. Se cerca reduir o eliminar l’aliment antropogènic, és a dir, aquell aliment que les persones proporcionen als coloms. En aquests moments també s’està executant una actuació en aquest àmbit. De forma conjunta amb el Servei de gestió de conflictes, s’ha treballat amb algunes persones que alimenten els coloms. L’abundància d’aliment suposa un nombre més elevat de cries i comporta un augment de la població. 

També es treballa per reduir la fertilitat dels coloms. El projecte de tractament amb nicarbazina, pinso anticonceptiu, es va iniciar el 2017 i s’ha constatat que s’ha d’aplicar conjuntament amb mesures de reducció d’aliment per evitar interferències i augmentar l’eficàcia del tractament. I per últim també es treballa per limitar, reduir i eliminar aquelles estructures que faciliten el repòs dels coloms o la nidificació. Per això els equips municipals identifiquen equipaments i estructures a l’espai públic, on es constata presència de coloms, per poder-hi instal·lar els sistemes dissuasius corresponents.
 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!