El Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats de Barcelona (SAEIR) ha atès 11.430 persones migrades i refugiades durant el primer semestre de l'any, és a dir, entre els mesos de gener a juny. Aquesta xifra suposa un increment d'un 11% respecte al mateix període de 2021. D'altra banda, això ha implicat que es realitzessin més de 52.000 serveis, que es tradueix en un augment del 70% en comparació amb les activitats dutes a terme en aquesta matèria entre el gener i juny de 2021. Del conjunt de serveis, la majoria d'aquests són informació d'acollida (54%), l'atenció social que efectua la Creu Roja (20,7%) i també l'assessorament jurídic de protecció internacional.

El regidor de Drets de Ciutadania, Participació i Justícia Social de l'ajuntament de Barcelona, Marc Serra, ha explicat que l'auge registrat aquest primer semestre de 2022 s'atribueix al fet que "la situació de pandèmia es va superant" i també a l'impacte de la guerra a Ucraïna, que ha implicat l'"arribada massiva" de refugiats ucraïnesos. En aquest sentit, cal recordar que es va habilitar un espai de la Fira de Barcelona per poder ajudar als que arribaven des del país ucraïnès. De fet, la capital de Catalunya ha atès un 530% més de persones d'Ucraïna que l'any 2018.

Sobre aquesta situació, Marc Serra ha manifestat la seva "preocupació" davant el risc d'"exclusió social" en què es troben la majoria de persones que atén el SAEIR. Concretament, el titular de la regidora de Drets de Ciutadania, Participació i Justícia Social ha xifrat en un 71% el percentatge de ciutadans que es troben en una situació administrativa irregular. El govern espanyol està treballant en la modificació de la Llei d'Estrangeria, però Serra ha recordat que, tot i aquests canvis en la legislació, encara seguirien quedant "una bona part de les persones a les portes de la regularització". El consistori espera que aquesta modificació tiri endavant "el més ràpid possible, però introduint algunes millores". Serra també ha lamentat que "des de l'administració local no tenim eines per aconseguir regular a aquestes persones, que no venen aquí a viure d'ajudes, sinó que són persones adultes i formades que volen treballar, però que per culpa del servei d'estrangeria no poden fer-ho".

La meitat dels atesos, de l'Amèrica del Sud

Segons les dades publicades per l'ajuntament de Barcelona, el Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats de Barcelona (SAEIR) ha rebut persones procedents, majoritàriament, de l'Amèrica del Sud (53%), seguides del continent europeu (19%), l'Àfrica (12%), l'Amèrica Central (10%), l'Àsia (5%) i d'Amèrica del Nord (1%). En aquest primer semestre de 2022, el país del qual han arribat més migrants és Colòmbia, seguit del Perú i Veneçuela. El regidor Marc Serra ha explicat en la seva compareixença que impulsen un nou Pla d'Acollida a Persones Immigrants i Refugiades, que servirà per als anys que comprenen del 2022 al 2025. Alguns aspectes innovadors són la creació d'una pàgina web i una aplicació multilingüe per a les persones arribades o la implementació d'un observatori, que s'encarregui de monitorar i millorar les polítiques d'acollida. Per a més inri, es faran obres de rehabilitació integral en un dels tres edificis del SAEIR. De fet, serà el que hi ha al carrer Tarragona, i es fa amb l'objectiu que sigui un espai "més polivalent i de més acollida".