Després dels pisos-contenidor aixecats durant l’anterior mandat i ja en funcionament a l’entorn de la plaça de les Glòries, l’Ajuntament de Barcelona aposta ara per la construcció industrialitzada modular, com a estratègia per construir habitatge de manera ràpida. Es tracta d’edificar a partir de mòduls prefabricats que després només cal col·locar i acoblar al seu lloc definitiu. Bona mostra d’aquesta tècnica ha estat el nou immoble d’habitatges a la Bordeta (districte de Sants-Montjuïc), de nou plantes i format per 48 mòduls prefabricats, que ha estat aixecat en deu dies, una fita que, segons el consistori, permet reduir a gairebé la meitat el termini d’execució d’obres en comparació amb una obra convencional
La promoció inclou 40 habitatges en règim de lloguer que es destinaran a joves i famílies monomarentals. Al soterrani, als baixos i la primera planta s’hi ubicarà un equipament municipal. A més d’escurçar terminis, la producció industrialitzada permet reduir residus i emissions, més seguretat i una sinistralitat menor, i menys dependència de les condicions ambientals. Un cop sigui habitable aquest edifici, Barcelona disposarà d’un parc públic de 421 habitatges industrialitzats en nou promocions diferents: 207 ja s’han lliurat, 54 formen part dels allotjaments APROP, 51 es lliuraran properament i 109 en troben en diferents fases d’execució.
Aquest immoble, situat a l’avinguda del Carrilet, 22-24, està en la fase de col·locació dels mòduls. Un cop acabi el muntatge de la segona a la novena planta, es realitzaran les instal·lacions de subministrament i els acabats finals de façana, terrasses i cobertes. En total, el temps previst de construcció de la promoció és d’un any i mig, a comptar des que al març van començar els treballs de producció dels mòduls a la fàbrica. Aquest termini representa gairebé la meitat del que triga a construir-se una obra d’aquest volum amb un mètode convencional. L’inici de fabricació dels mòduls es va iniciar aquest mes de març i es preveu que els habitatges es lliurin a finals de l’any 2026.


Per al tinent d’alcaldia d’Economia, Habitatge, Hisenda i Turisme, Jordi Valls, promocions industrialitzades com aquesta demostren l’aposta de l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació de Barcelona “per ser un dels motors d’innovació dins de l’àmbit del sector de la construcció de la ciutat”. El tinent també ha afegit que per l’ampliació del parc públic de l’habitatge a la ciutat és necessari “disposar de sòl, diners, la implicació del sector públic i privat i del sector financer, i també la productivitat i la innovació en la construcció”.