Aquest dimarts al matí l’Ajuntament de Barcelona celebrarà un ple extraordinari amb un únic punt a l’ordre del dia, la designació dels representants del consistori barceloní al Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), un tràmit que servirà per designar 24 regidors com a membres de l’organisme metropolità segons la seva representativitat (7 per Junts, 6 pel PSC, 5 per BComú, 3 per ERC, 2 pel PP i 1 per Vox) però que ha forçat la Junta de portaveus a decidir la ubicació de la nova corporació municipal a la Sala del Plenari Carles Pi i Sunyer, és a dir, el lloc on s’asseurà cada grup municipal.

Cal recordar que el nou plenari només ha celebrat una sessió, el de constitució i investidura del nou alcalde, que pel seu caràcter cerimonial se celebra al Saló de Cent i amb convidats, i que no hi haurà ple ordinari fins a final de mes de juliol o potser fins a setembre. Però en celebrar-se dimarts el ple extraordinari, ha calgut avançar la decisió sobre la ubicació dels membres del nou plenari. Així, segons ha avançat ‘Betevé’, el nou plenari estarà presidit per l’alcalde, Jaume Collboni, flanquejat pels tinents d’alcaldia Maria Eugènia Gay i Albert Batlle. Cal recordar que en el passat mandat, els plens els presidia l’alcaldessa, Ada Colau, però no és obligatori que sigui l’alcalde qui els presideixi.  

Pel que fa a l’hemicicle, hi haurà una clara divisió entre els blocs de partits d’esquerres i de dretes, a diferència de l’anterior mandat, on els partits progressistes no compartien el mateix espai. Així, sempre segons el mitjà citat, en la Junta de portaveus prèvia al plenari s’ha presentat una proposta feta pel govern de Jaume Collboni, que torna a posar en una mateixa bancada, la que queda a mà esquerra de la presidència, els tres partits d’esquerres, PSC, BComú i ERC, mentre que en l’altra bancada s’hi asseuran els regidors de TriasxBCN, el PP i Vox. Aquesta distribució permetria visualitzar la majoria de vint-i-quatre regidors que articularien una majoria absoluta progressista. Així mateix, la nova distribució permetrà que el PSC recuperi els escons que tradicionalment havien ocupat els socialistes i que en els darrers mandats havien estat pels comuns i ERC.

La nova distribució no ha comptat amb l’aprovació del grup de Trias per Barcelona que, segons ‘Betevé’, s’ha mostrat contrari a la ubicació en considerar que la divisió esquerra-dreta no és real perquè no se senten un partit de dretes homologable al PP i Vox. Com és habitual, els presidents i portaveus de cada grup s'asseuran a la primera fila.