Dit i fet. Després que aquest divendres representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a través del Consorci Metropolità de l’Habitatge, el Ministeri d’Agenda Urbana i la Conselleria de Territori hagin signat els convenis necessaris per formalitzar la transferència de fons Next Generation, l’AMB iniciarà dilluns vinent la rehabilitació d’una finca de 104 habitatges del barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, la primera acció del Pla Metropolità de Rehabilitació Energètica d’Habitatge, que preveu rehabilitar 13.650 habitatges i construir fins a 4.500 habitatges de lloguer assequible en un termini d’entre 6 i 8 anys, que se sumaran als 1.801 promoguts per l’AMB durant aquest mandat, dels quals 1.241 són de lloguer.

En la signatura solemne dels convenis, que ha tingut lloc aquest divendres al matí amb l’assistència de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez i el vicepresident executiu de l’AMB i alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, s’han donat a conèixer els principis que articulen tota l’operació, que sumen 37 milions d’euros i que permetran començar immediatament les obres de rehabilitació, amb inici la setmana vinent, d’un edifici a Cornellà de Llobregat que té un pressupost total d’1 milió d’euros, dels quals 365.000 provenen dels ajuts de la convocatòria. Serà un primer pas que tindrà continuació les pròximes setmanes amb la validació de 31 sol·licituds per rehabilitar 585 habitatges.

Aquesta primera fase comptarà amb una subvenció pública de 3,2 milions d’euros i una inversió total de 7,2 milions, amb edificis situats als municipis de Badalona, Barberà del Vallès, Begues, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Montgat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. Addicionalment, s’estan completant més de 300 expedients més, que es resoldran en les pròximes setmanes. De cara a aquest 2023, està prevista l’aportació de 47 milions d’euros més, pendents d’acords posteriors

En la signatura dels convenis, Balmón ha assenyalat que l’AMB porta des de 1990 “fent política d’habitatge públic”, però cap al 2015 l’AMB va adonar-se que “el món local no té prou musculatura si vol ser ambiciós i impactar en el mercat, i això ens havia de portar a la societat mixta, perquè l’aportació del món privat és bona per al món públic”. Aquesta col·laboració publicoprivada, musculada per l’aportació dels Next Generation, és la que fa possible el nou pla de rehabilitació energètica d’habitatge. Per la seva banda, la ministra Sánchez ha apuntat que un dels propòsits del govern espanyol és el de “canviar el paradigma de les polítiques d’habitatge” que ha descrit com a “inexistents durant els governs del Partit Popular”.