A partir del primer semestre del 2026, l’Incasòl començarà les obres per construir 637 pisos d’ús social que corresponen a 11 promocions que s’edificaran en 11 solars ubicats als districtes de Sant Martí i Sants-Montjuïc. Es tracta de la primera fase dels 1.700 habitatges assequibles de lloguer social que formen part del programa Habitar B! que impulsa el Govern, i que es construiran en els 27 solars que l’Ajuntament de Barcelona cedirà en dret de superfície durant 75 anys a l’Incasòl. Així ho ha anunciat la consellera de Territori, Ester Capella, en una jornada celebrada en el Palau Robert per presentar el programa, i en el que ha detallat que aquest pròxim mes d’abril es convocaran els concursos per seleccionar els equips d’arquitectes i la direcció d’obres de la primera fase del programa. Amb els 1.700 habitatges que es construiran en aquests  27 solars cedits per l'Ajuntament de Barcelona, es podrà augmentar el parc d’habitatge de lloguer social amb un "nou model constructiu més inclusiu i més sostenible", ha dit la consellera. 

Una inversió de 221 milions

“Habitar B!, és un programa específic per l’impuls d’habitatge de lloguer social a la capital de Catalunya”, ha explicat Capella, “1.700 habitatges assequibles amb una inversió de 221 milions que demostren aquest canvi de polítiques en matèria d’habitatge del Govern de la Generalitat a Barcelona”, ha assegurat la consellera de Territori, que ha recordat que la tasca de l’Incasòl a Barcelona des de l’any 2008, amb la crisi econòmica i la manca de solars de cessió, s’havia centrat en el programa de remodelació de barris. Des de la seva creació, l’Incasòl ha invertit 683 milions d’euros en la construcció de 6.575 habitatges protegits a la ciutat, dels quals 3.748 corresponen al programa de remodelació de barris. Actualment, l’Incasòl té un total de 2.581 habitatges de lloguer a Barcelona.

Segons Capella, la dificultat per accedir a un habitatge tant a Barcelona com en altres municipis de Catalunya és "d'extrema gravetat". "Hi ha qui ho nega, la realitat és la que és", ha assenyalat. En aquest sentit, ha recordat que només en 2023 el preu del lloguer a Barcelona va pujar un 10% i que en els darrers deu anys ho ha fet un 60%, mentre que a la resta de Catalunya un 43%. "A ningú li ha apujat el salari ni les percepcions per jubilació en la mateixa proporció", ha reiterat Capella.

El 30% destinat a menors de 35 anys

Aquests 1.700 nous habitatges es construiran en els solars que l’ajuntament de Barcelona cedirà en dret de superfície durant 75 anys a l’Incasòl, que preveu invertir 221 milions en la seva construcció provinents dels recursos generats per les fiances de lloguer que gestiona. Una vegada l’Ajuntament formalitzi el dret de superfície, l’Incasòl tindrà cinc anys per executar la construcció de les promocions. Es preveu que les obres de la primera fase, amb una inversió prevista de 82,81 milions, s’iniciïn durant el primer semestre de 2026.

Finalitzada l’obra, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, juntament amb el Consorci de l’Habitatge de Barcelona, establirà els criteris d’adjudicació dels pisos. Es preveu una reserva mínima del 30% del total dels habitatges destinada a joves menors de 35 anys. I si l’Ajuntament ho sol·licita, es podrà reservar també una part per a polítiques específiques d’habitatge municipals.

Habitatges per una millor qualitat de vida

Els pisos del programa Habitar B!, responen al concepte d’habitatges assequibles que ara promourà la Generalitat a Barcelona i que busquen oferir una millor qualitat de vida als ciutadans. Seran edificis amb habitatges flexibles i desjerarquitzats, que s’adapten als nous models de vida de la societat, i amb espais comuns segurs, igualitaris i inclusius que inclouran un servei d’atenció al veïnat per a aconseguir comunitats veïnals robustes i saludables. Al mateix temps, es vol garantir un bon manteniment dels espais comuns i del conjunt dels habitatges. Per donar continuïtat entre els habitatges i l’espai públic es crearan espais en els baixos destinats a serveis comunitaris, ja sigui per part d’organitzacions socials, entitats del barri o organismes públics.

Construcció inclusiva i sostenible

Les noves promocions situaran com a eixos principals els models de gestió energètica i l’ús racional dels recursos tant durant la construcció de la promoció com al llarg de la seva vida útil. Es preveu que els nous edificis comptin amb estratègies de reducció de l’impacte ambiental, com per exemple la utilització de materials de proximitat en la seva construcció, tot cercant solucions de disseny per assolir les zero emissions.

L’emplaçament de molts dels solars de les noves promocions ajudaran a aconseguir aquests objectius especialment en matèria d’energia, tant tèrmica com elèctrica, ja que les xarxes de calor ja existents a tant a la Marina com al Poble Nou 22@ faciliten un consum energètic eficient i reduït. Aquesta circumstància permetrà destinar els esforços dels nous edificis a la generació elèctrica renovable destinada a ser compartida amb altres edificis, contribuint, d’aquesta manera, a la universalitat de l’energia d’origen renovable.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!