L’obligació de reservar el 30% d’habitatges de nova construcció i grans rehabilitacions per convertir-los en pisos de protecció ha estat una fórmula que l’Ajuntament de Barcelona vol canviar des que Jaume Collboni va arribar a l’alcaldia, un cop constatada que aquesta reserva no ha funcionat per crear més habitatge social, sinó que ha tingut l’efecte de paralitzar la construcció d’obra nova. En aquest sentit, el govern municipal fa temps que negocia canvis normatius, preferentment amb Junts per Barcelona, però també amb ERC, per flexibilitzar la reserva i fer-la més atractiva als constructors i promotors immobiliaris a partir d’una proposta encarregada a l’experta en habitatge Carme Trilla.
En aquest sentit, segons un document avançat per Europa Press, el govern municipal ja ha posat sobre la taula diverses alternatives destinades a flexibilitzar aquesta reserva, que se seguiria mantenint, però amb uns condicionants diferents, entre els quals hi hauria exempcions com la que afectaria les grans rehabilitacions, que ara fixen els immobles de 600 metres quadrats com el mínim per haver de complir amb la reserva, i que si s’aprova la reforma de la normativa, situaria la superfície mínima en 1500 metres quadrats, de manera que es reduiria el parc d’habitatges afectats per la norma. Això sí, per a edificis de nova construcció es mantindrien els 600 metres quadrats.
Un altre canvi previst és el de renunciar a obligar els promotors immobiliaris a situar els pisos protegits en el mateix bloc en construcció, obrint la possibilitat de traspassar-los a altres solars o pisos buits del mateix barri o barris adjacents, o bé pagar al consistori una compensació econòmica similar al valor que tindrien els pisos protegits a construir, que aleshores seria utilitzat per l’ajuntament amb la mateixa finalitat, és a dir, construir habitatge protegit. Aquests canvis, a més implicarien la modificació de l’article 73 de la Carta Municipal de Barcelona.
Crida a Junts i ERC
Cal recordar que Collboni, en el marc de les polítiques d’habitatge, ha insistit reiteradament en la necessitat de canviar la normativa de la reserva del 30% i, en aquest sentit, ja va anunciar a principis del mes de maig, que ja tenia una proposta per “flexibilitzar la reserva” a partir de canvis, entre els quals hi ha el de “repercutir aquesta reserva fora de la finca en construcció”, afegint que és una proposta que ja compta amb el “consens de part important del sector privat i de part important del tercer sector”. Per això mateix, en el marc de les darreres jornades del Cercle d’Economia, va fer una crida explícita a JuntsxBCN i ERC per avalar amb els seus vots la nova regulació.