L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no utilitza Twitter des de l’11 d’abril del 2021, quan va anunciar que deixava d’utilitzar aquesta xarxa social farta del que va anomenar la “tirania de la presència permanent”, i la consideració del fet que utilitzar-lo li acabava “ocupant molt temps i energia”. Ara bé, que ella no faci servir el seu compte no vol dir que no tingui presència en aquesta xarxa social ni que s’estalviï les crítiques quan hi fa intervencions poc afortunades. I això és el que ha passat a causa d’una publicació al compte @BCNJustGlobal, que coordina les accions de cooperació internacional de l’Ajuntament de Barcelona i on l’alcaldessa ha volgut emetre un vídeo en solidaritat amb les iranianes.

Des de fa unes setmanes el règim teocràtic de la República Islàmica de l’Iran viu en un estat de revolta protagonitzada per les dones, que defensen el seu dret a no dur vel. A mitjans de setembre, la policia de la moral iraniana, una milícia que vetlla pel compliment de les estrictes normes islàmiques va assassinar una jove kurda, Masha Amini, per no dur el vel posat correctament, i les protestes de seguida es van estendre per les principals ciutats del país, on les dones, sobretot les més joves, van decidir alliberar-se d’un vel que en aquell país és d’ús obligatori i es considera delicte no portar-lo.

En aquest context, Colau ha difós un vídeo on llança un missatge solidari, amb un escrit en persa on es pot llegir “Missatge d'Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ​​en solidaritat amb les dones de l'Iran”, seguit del hashtag #Vagues a nivell nacional. El missatge enregistrat en vídeo dura aproximadament dos minuts, fa un repàs dels fets que han desencadenat l’actual situació de protestes i expressa la seva solidaritat amb les dones iranianes. Tot el parlament, però, és íntegrament en castellà, una llengua que amb prou feines comptava amb dos mil estudiants a l'Iran l’any 2005 segons dades de l’Instituto Cervantes, en un país amb més de 80 milions d’habitants.

 

El fet que Colau hagi renunciat a utilitzar el català tot i ser l’alcaldessa de Barcelona i hagi optat pel castellà per adreçar-se a una població que potser hauria tingut més facilitat d’entendre el missatge si hagués utilitzat l’anglès ha desfermat una allau de crítiques a Twitter, on se li recrimina que hagi bandejat el català.