Una dada no gaire coneguda de la ciutat de Barcelona és que el 60% de les escales mecàniques situades a la via pública -no s’inclouen les de la xarxa de Metro- tenen una funcionalitat reversible. És a dir, compta amb un mecanisme que permet intercanviar la funció de pujada per la de baixada. Per defecte, aquest tipus d’escala funciona en sentit pujada, però pitjant un botó es pot activar la funció reversible aconseguint primer que l’escala s’aturi i, tot seguit, que s’activi en funció de baixada. Ara bé, per poder activar-se aquesta funció de baixada és condició necessària que no hi hagi cap usuari pujant.

Aquesta doble funció no genera especials problemes en ambients residencials, que són on estan situades la majoria d’escales reversibles, però la prova de foc arribarà amb l’estrena, aquest dilluns, de dos trams d’escales d’aquest tipus en un espai que combina l’ús veïnal amb la presència continuada de turistes. Es tracta de la baixada de la Glòria, un dels accessos més utilitzats per accedir al Park Güell i que, després de mesos d’obres, ha substituït les antigues escales, unidireccionals de pujada, per unes de reversibles. De moment s’han inaugurat dos dels tres trams d’aquest carrer situat als barris de Vallcarca i la Salut, al districte de Gràcia, i l’estrena ja ha evidenciat que caldrà un període d’adaptació per aprendre a utilitzar-les.

De fet, l’estrena porta aparellada, almenys durant unes setmanes, la presència d’Agents Cívics, que es dediquen a informar els usuaris de les característiques de les noves escales, però mentre que els veïns, en ser usuaris recurrents, aviat entendran com fer perquè les escales tinguin funció de baixada, els turistes, com cada dia canvien, no ho tindran tan fàcil. En l’estrena, s’ha pogut veure l’escepticisme dels veïns, que aproven la novetat, però lamenten que l’ús constant en funció de pujada els farà esperar un temps indeterminat fins que aconsegueixin activar la funció de baixada. Acontentar alhora veïns i turistes que van cap al Park Güell és, doncs, el repte d’aquestes noves escales.

 

En tot cas, la primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha anunciat que de moment entraven en funcionament de dos dels tres trams d’escales, mentre quedarà un pendent, que “entrarà en funcionament a l’estiu”, i ha recordat que s’esperen actuacions en el “24% de les escales mecàniques”, amb una inversió que “s’apropa als cinc milions d’euros”, i que comprèn que el 60% de les escales tinguin aquesta funcionalitat reversible, tot plegat en el marc del Pla Endreça que porta a terme l’actual govern municipal. Davant la possibilitat que la funció de baixada sigui poc utilitzada a causa de l’ús constant en sentit pujada, Bonet ha assenyalat que es tractava “de l’única solució possible” donada l’amplada del carrer, i ha insistit en la necessitat d’informar els usuaris per mitjà d’Agents Cívics i cartells informatius.

esclaes baixada gloria foto jordi palmer (3)
Les escales reversibles funcionen per defecte en sentit pujada / Foto: Jordi Palmer

Escales pendents de renovació

Pel que fa a les intervencions previstes, des del mes d’abril està en licitació el projecte per dur a terme la renovació de les escales mecàniques de la ciutat. El projecte forma part del Pla de manteniment integral (PMI) que inclou prop de 3.000 actuacions que es realitzen des d’ara i fins al 2028, emmarcades en el Pla Endreça Barcelona. Les intervencions contemplen la renovació del 24% de les escales mecàniques de la capital catalana. El projecte inclou 11 actuacions de renovació d’escales mecàniques, amb les quals se substituiran un total de 24 unitats. S’actuarà a les vies següents:

  • Substitució 4 escales mecàniques al carrer de Feijoo, al districte d’Horta-Guinardó.
  • Substitució 3 escales mecàniques al carrer de la Murtra, al districte d’Horta-Guinardó.
  • Substitució 3 escales mecàniques al carrer de Claudi Sabadell, al districte de Sarrià-Sant Gervasi.
  • Substitució 1 escala mecànica al carrer de Ballot, al districte de Nou Barris.
  • Substitució 2 escales mecàniques al carrer de l’Hortal, al districte d’Horta-Guinardó.
  • Substitució 2 escales mecàniques al carrer de Roma, al districte de Sarrià-Sant Gervasi.
  • Substitució 2 escales mecàniques al carrer de la Mina de la Ciutat, al districte de Nou Barris.
  • Substitució 2 escales mecàniques al carrer de Sant Dalmir, al districte d’Horta-Guinardó.
  • Substitució 2 escales mecàniques al carrer dels Agudells, al districte d’Horta-Guinardó.
  • Substitució 2 escales mecàniques al carrer de la Manxa, al districte d’Horta-Guinardó.
  • Substitució 1 escala mecànica Santa Gemma, al districte d’Horta-Guinardó.

D’aquesta manera es preveu que l'any 2027, un cop finalitzat el PMI, la ciutat disposarà d'un parc d'escales mecàniques totalment rejovenit, amb una antiguitat mitjana de 8,52 anys. Aquesta xifra és significativament inferior als 12,6 anys d’antiguitat mitjana que haurien acumulat si no s’executessin aquestes actuacions. Alhora, el projecte de renovació que s’està licitant permetrà garantir que el 2027 cap escala mecànica de la ciutat superi els 20 anys d’antiguitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!