L'IBEX 35 torna a despuntar aquest dilluns en una jornada positiva per als mercats europeus. El principal índex de la Borsa espanyola puja un 1,31% i se situa en els 8.833 punts bàsics, després de tancar la pitjor setmana en un any arran de les crisis bancària dels bancs nord-americans Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, afegida a la que es va donar a Europa per les dificultats financeres de Credit Suisse.

Amb l'anunci de compra de Credit Suisse per part d'UBS, les aigües es tornen a calmar als parquets, encara que l'agenda macroeconòmica dels propers dies podria afegir de nou una altra dosi de volatilitat. Després de la ferma decisió del Banc Central Europeu (BCE) de pujar els tipus d'interès en 50 punts bàsics, malgrat la incertesa bancària, la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) decidirà aquesta setmana.

El Comitè Federal del Mercat Obert (FOMC) de l'organisme central es reuneix dimarts i dimecres. El pànic desencadenat per la fallida de SVB i el possible efecte contagi en altres bancs com First Republic, rescatat per la gran banca, se sumen al descens de la inflació i a l'augment de l'atur al país nord-americà. Factors que poden reforçar la tesi que el president de la Fed, Jerome Powell, refredi la política monetària i escometi una pujada de tipus de menor a les que venia aplicant anteriorment.

Si els bancs van protagonitzar la setmana anterior les caigudes més grans del selectiu espanyol i començaven aquest dilluns amb la mateixa tendència, han fet un gir durant la jornada, prenent la davantera en el costat dels avenços. D'aquesta manera, BBVA puja un 3,23%, CaixaBank un 3,19% i Santander un 2,77%. Menors són les pujades registrades per Sabadell (+1,71%), Bankinter (+1,48%) y Unicaja (+0,91%). Entre els valors més alcistes de la sessió també es troben IAG (+3,78%) i Indra (+3,21%).

Pel costat contrari, els valors que registren les pèrdues més grans són Grifols (-4,41%), Rovi (-3,89%), Solaria (-1,57%) i Fluidra (-1,06%). Quant a la resta de borses europees, els seus índexs de referència tanquen també en positiu, amb el Cac 40 francès pujant un 1,27%, el Dax alemany un 1,12%, el FTSE MIB Milà un 1,59% i el FTSE 100 de Londres un 0,96%.

Al mercat de matèries primeres, el petroli continua corregint el seu preu davant de la incertesa del context econòmic actual. El barril Brent, de referència europea, se situa en els 72,1 dòlars, amb un descens de l'1,2%, mentre que el West Texas cotitza en els 65,9 dòlars, amb caigudes que superen l'1,4% al tancament del mercat europeu. En el que va de març, el petroli es deprecia més d'un 13%.

Al mercat de divises, l'euro torna a situar-se per sobre dels 1,07 bitllets verds en el seu encreuament amb el dòlar. La divisa comunitària es veu reforçada després de l'última pujada de tipus del BCE i davant de les perspectives que la Fed pugui posar fre a la política monetària aquesta setmana. En el mercat de deute, el rendiment del bo espanyol a deu anys se situa en el 3,188%.

Per la seva part, les principals criptomonedes continuen beneficiant-se del context econòmic actual, amb el Bitcoin en els 27.600 dòlars i l'Ethereum en els 1.700 dòlars. L'or és un altre dels actius als quals els inversors estan acudint per refugiar-se de les turbulències financeres, havent arribat a cotitzar durant la sessió per sobre dels 2.000 dòlars per unça, apropant-se als seus màxims històrics. No obstant això, ha retrocedit en les últimes hores amb la millora registrada en la renda variable.