Els mercats tanquen una setmana en vermell, marcada per les turbulències del sector bancari. L'IBEX 35 finalitza amb una pèrdua de l'1,92% aquest divendres i un descens del 6,1% des de dilluns. Es tracta de la caiguda setmanal més gran en un any, que li ha portat a situar-se en els 8.719 punts. La resta de borses europees també cauen, arrossegades pel temor inversor i amb els bancs liderant les pèrdues. Per la seva part, Wall Street cotitza amb caigudes des de l'obertura, malgrat el rescat de la gran banca a First Republic, l'entitat financera en el punt de mira després del col·lapse de les seves homòlogues Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank.

El pànic borsari iniciat amb les fallides dels bancs nord-americans divendres passat va provocar una fona expansiva als mercats europeus, que va continuar amb la nova crisi oberta per Credit Suisse a començaments de la setmana. Les mirades es van posar al Banc Central Europeu (BCE), que aquest dijous prenia la difícil decisió sobre la quantia de la pujada de tipus d'interès. Si bé les previsions eren mantenir la seva política monetària restrictiva i encarir el preu dels diners en 50 punts bàsics, la situació de Credit Suisse va fer dubtar entitats i experts que veien més factible una alça de 25 punts.

Finalment, l'organisme presidit per Christine Lagarde va continuar amb el seu full de ruta i va emprendre la pujada fins a elevar les taxes al nivell del 3,5%. No obstant això, el BCE ha advertit de la incertesa del context econòmic actual i aquest divendres s'ha reunit d'urgència per tractar la situació bancària. En aquest sentit, ha volgut traslladar un missatge de calma i assegura que no hi ha contagi a la banca europea.

Set dies després de l'inici del terratrèmol, SVB Financial Group, la matriu propietària de Silicon Valley Bank, finalment s'ha declarat en fallida. La inestabilitat continua als mercats que viuen moments de màxima volatilitat per la falta de confiança en la banca. De fet, ni el rescat liderat per JP Morgan, Citigroup, Bank of America i Wells Fargo per 30.000 milions de dòlars a First Republic no ha aconseguit frenar les caigudes en Wall Street. L'entitat rescatada perd un 26,5% en la sessió i els bancs llasten als índexs del parquet novaiorquès.

Per la seva part, Credit Suisse ha hagut de demanar un rescat al Banc Nacional Suís perquè li injecti 50.000 milions de liquiditat. Els seus problemes financers venen de lluny i les pèrdues milionàries sotgen el banc suís des de fa anys, però des que el seu accionista més gran, el Banc Nacional Saudita, va anunciar que no aportaria més capital per no superar el 10% del seu accionariat, la caiguda borsària de la firma va desencadenar el pànic inversor a la banca europea.

La banca espanyola en caiguda lliure

A Espanya, l'IBEX 35 tanca la seva pitjor setmana en  un any amb la banca ampliant les pèrdues. D'aquesta manera, Santander es deixa un 4,65%, BBVA un 3,49%, Sabadell un 3,14%, Bankinter un 2,52%, CaixaBank un 2,12% i Unicaja un 1,74%. Les pèrdues de capitalització són més voluminoses en l'acumulat setmanal per als grans bancs. D'aquesta manera, Sabadell cau un 20,7%, Bankinter un 16,52%, Unicaja un 14,52%, BBVA un 14,47%, Santander un 13,06% i CaixaBank un 11,67%.

En el costat de les pèrdues també destaquen Meliá (-4,45%), Aena (-4,08%) i Cellnex (-3,45%). Només Repsol (+1,35%) i Acciona (+0,45%) tanquen la jornada en positiu. La resta de borses europees tanquen en vermell, amb París caient un 1,43%, Frankfurt un 1,33%, Milà un 1,64% i Londres un 1%.

Al mercat de matèries primeres, el petroli continua corregint el seu preu amb caigudes superiors al 2%. El barril de Brent, de referència europea, cotitza en els 73 dòlars, mentre que el West Texas se situa en els 66,9 dòlars al tancament del mercat europeu. Al mercat de divises, l'euro es manté en el nivell dels 1,06 dòlars, reforçat per la decisió del BCE de continuar pujant els tipus d'interès al mateix ritme.

Per la seva part, les principals criptomonedes cotitzen a l'alça, amb el Bitcoin en el nivell dels 26.500 dòlars i l'Ethereum en l'entorn dels 1.700 dòlars. Al mercat de deute, l'interès del bo espanyol a deu anys se situa en el 3,212%, mentre que la prima de risc ho fa en els 104,9 punts bàsics.

Per a la propera setmana els mercats estaran pendent de les novetats del sector bancari, encara que la cita més gran a l'agenda macroeconòmica serà la reunió de la Reserva Federal (Fed). El banc central nord-americà decidirà sobre la seva política monetària, amb la pressió de la crisi bancària desencadenada en els últims dies. La gran incògnita és si continuarà pujant els tipus d'interès al mateix ritme o posarà fre en un moment delicat, amb la inflació donant un respir al país i les dades d'atur donant suport a la tesi del president de l'organisme, Jerome Powell.