Telefónica va registrar unes pèrdues netes de 1.731 milions d'euros en el primer trimestre de l'any per les minusvàlues comptables derivades de la venda dels seus negocis a l'Argentina i el Perú, que han llastat els primers comptes de l'exercici, davant el benefici de 563 milions de 2024. Malgrat les pèrdues registrades fins al març, la companyia manté les seves previsions per a l'exercici i ha confirmat el repartiment d'un dividend de 0,3 euros per títol per a aquest curs.
En concret, la venda de la filial de Telefónica a l'Argentina, una operació que es va firmar i es va tancar el passat 24 de febrer, ha suposat un impacte en els comptes de la multinacional del voltant de 1.200 milions d'euros i s'ha computat com a pèrdues en els seus resultats del primer trimestre degut, sobretot, a la reclassificació de les diferències de conversió negatives acumulades per la subsidiària. Per la seva part, la venda de la filial al Perú el passat 13 d'abril per 3,7 milions de sols peruans (entorn de 900.000 euros) ha tingut un impacte comptable del voltant de 500 milions d'euros.
Desinversions a Amèrica Llatina
Malgrat que aquesta última operació, emmarcada també en la seva estratègia de reduir la seva exposició a Amèrica Llatina, es va firmar en el segon trimestre de l'any, Telefónica ha computat ja la minusvàlua comptable derivada de la venda de la seva filial peruana, que es troba en concurs de creditors i que va tancar el 2024 amb un deute del voltant de 1.240 milions d'euros.
En relació amb les desinversions a Amèrica Llatina --a les que s'hi afegeix la venda de la filial a Colòmbia per uns 368 milions d'euros, tot i que encara no està tancada--, la companyia ha classificat Telefónica Argentina i Telefónica del Perú com a operacions discontinuades en el primer trimestre de 2025 i ha reexpressat, a efectes comparatius, els resultats de 2024.
En aquest context, el benefici net de les operacions continuades de Telefónica --les que es mantenen dins del seu perímetre de negoci-- van ascendir a 427 milions d'euros en el primer trimestre. Així mateix, el grup va registrar una facturació orgànica de 9.221 milions d'euros en els tres primers mesos de l'any, un 1,3% més en termes interanuals a causa de l'augment dels ingressos en el segment d'empreses (+5,4%) i residencial (+1,8%), mentre que, de forma reportada, les vendes van baixar un 2,9% a causa de l'efecte dels tipus de canvi.
El resultat brut d'explotació (Ebitda) ajustat va situar en 3.014 milions d'euros i va registrar un increment orgànic del 0,6%, si bé va descendir un 4,2% en la comparativa interanual en termes reportats degut també a l'impacte de les divises. D'aquesta manera, el marge d'Ebitda ajustat sobre les vendes va acabar el trimestre en el 32,7%, davant el 33,1% de fa un any.
D'altra banda, la inversió de Telefónica en els tres primers mesos del curs es va situar en 938 milions d'euros, un 2,8% menys que en el primer trimestre de 2024 de manera orgànica i un 6,7% menys en termes reportats, per la qual cosa la ràtio d'inversió sobre ingressos s'ha situat en el 10,1%.
Dividend i previsions
Paral·lelament, la multinacional ha confirmat un dividend de 0,3 euros per títol per a 2025, el qual s'abonarà, de nou, en dos trams. El primer dels trams, de 0,15 euros per acció, es pagarà el 18 de desembre, mentre que el segon, també de 0,15 euros per títol, s'abonarà el juny de 2026. En aquesta línia, el segon tram del dividend de 2024, també de 0,15 euros per acció i encara pendent d'abonar, es distribuirà el pròxim 19 de juny (el primer es va pagar el desembre de l'any passat).
Pel que fa als objectius financers per a l'exercici, Telefónica preveu un creixement orgànic interanual dels ingressos, de l'Ebitda i del EbitdaaL menys CapEx (despeses de capital), mentre s'ha proposat que el percentatge d'inversions sobre les vendes sigui inferior al 12,5%. S'hi suma una generació de caixa similar a la de l'exercici anterior i una reducció del seu palanquejament.