La banca espanyola ha patit un dur correctiu al mercat en els últims dies. Quan semblava que les aigües es calmaven després de la intervenció dels Estats Units a Silicon Valley Bank i Signature Bank per evitar un efecte contagi, va arribar el pànic per la crisi de Credit Suisse. Les turbulències de la borsa durant l'última setmana han estat marcades per la por inversora i les vendes en massa d'accions dels principals bancs. El temor d'un efecte contagi a la banca europea ha acabat amb una pèrdua de capitalització considerable al sector.

D'aquesta manera, les grans firmes del sector financer han perdut més de 24.000 milions d'euros del seu valor de mercat, arrossegades per les vendes massives de les seves accions en els últims dies. L'entitat que més ha corregit ha estat Sabadell. El banc català ha perdut més d'un 24,5% del seu valor des de divendres passat, quan la fallida de SVB va començar a deixar empremta al mercat. Si bé ha estat el més perjudicat, no ha estat la companyia del seu sector que més valor ha perdut. En total, la capitalització de mercat de Sabadell ha descendit en 1.800 milions d'euros.

Bankinter és un altre dels bancs que més correctiu ha patit arran de la crisi, perdent un 20% des que iniciessin les turbulències. En aquest sentit, l'entitat que presideix Dolores Dancausa acumula pèrdues superiors als 1.200 milions d'euros. Per la seva part, Unicaja Banco registra caigudes del 16,6% des del divendres 10 de març, que es tradueixen en un descens del seu valor de gairebé 2.890 milions d'euros.

BBVA i Santander es deixen 18.000 milions d'euros

Però el gruix de les depreciacions en milions d'euros, com és lògic, es dona als bancs de més mida. Així, CaixaBank, amb un correctiu del 13,26%, és el tercer banc del país que més valor ha perdut en el que portem de crisi bancària. L'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri ha vist reduir la seva capitalització de mercat en més de 4.100 milions d'euros en aquesta crisi iniciada per la fallida de SVB i agreujada per Credit Suisse.

Majors són les pèrdues registrades per BBVA i Santander. El primer, que té una caiguda acumulada del 17,3%, perd 7.600 milions del seu valor. Per la seva part, el banc que dirigeix Ana Botín es deixa pel camí 10.500 milions d'euros en tan sols una setmana, després que les seves accions hagin registrat un descens del 16,7%.

En total, la gran banca espanyola s'ha deixat pel camí més de 24.000 milions d'euros. Es pot destacar que, gran part de les entitats esmentades venien de mesos molt positius a nivell borsari, impulsats a les bones xifres generades en els seus comptes de resultats. Sens dubte, el 2022 ha estat un any de beneficis rècord i els bancs han pogut augmentar fins i tot un 30% els seus marges, en un context econòmic d'elevada inflació que ha portat al Banc Central Europeu (BCE) a aplicar pujades en els tipus d'interès.

Pujades de tipus, fallides i rescats

A l'organisme monetari no li ha tremolat el pols i aquest dijous ha tornat a aplicar una alça de 50 punts bàsics en aquestes taxes, fins a situar-les en el 3,5%, el seu nivell més alt des d'octubre de 2008. La inflació a l'eurozona encara es troba en el 8,5% i l'objectiu del BCE amb les alces de tipus és rebaixar-la fins al nivell del 2%. Amb les previsions d'inflació que maneja el banc central, s'esperen més pujades de tipus, almenys fins al proper any. No obstant això, les alertes del sector bancari podrien revertir la tendència que es manté fins ara.

Quant als Estats Units, la Reserva Federal (Fed) decidirà en la seva pròxima reunió del 21-22 de març si puja els tipus d'interès al país nord-americà. L'ona expansiva de Sillicon Valley Bank continua fent efecte en els mercats, on predomina la por inversora. La següent entitat de la llista pels seus problemes de liquiditat davant de la sortida de dipòsits és First Republic, rescatat recentment per la gran banca nord-americana amb 30.000 milions de dòlars.

Però la intervenció no ha evitat que la sagnia en borsa hagi frenat i tant First Republic (-32%) com la resta de bancs han arrossegat Wall Street a tancar en vermell, per la qual cosa el mercat continua desconfiant de la situació financera del sector. Tampoc el rescat demanat per Credit Suisse al Banc Nacional Suís no ha evitat que a Europa les companyies financeres i els mercats europeus continuessin desplomant-se. Les properes setmanes seran clau per a la banca.