L'Ibex-35 puja un 0,23% aquest dimarts i aconsegueix superar els 9.300 punts bàsics. El principal índex de la Borsa espanyola dona la volta en una sessió que començava amb pèrdues sense grans referències macroeconòmiques per les quals guiar-se. Els mercats fixen l'atenció ja en les reunions dels bancs centrals de la setmana vinent. Tant la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) com el Banc Central Europeu (BCE) decidiran la quantia de les noves pujades en els tipus d'interès.

Els analistes i experts preveuen que la Fed torni a pujar les taxes 25 punts bàsics i no interrompi el cicle al juny, tal com s'especulava setmanes anteriors. La resistència del mercat laboral nord-americà suma pressió a l'organisme presidit per Jerome Powell en la seva estratègia d'estabilització de preus. Per la seva part, el BCE aplicarà previsiblement una altra alça de 25 punts bàsics en línia amb l'anterior, reflectint una tendència més moderada en la seva política monetària.

La presidenta de l'entitat, Christine Lagarde, va reiterar ahir el missatge de portar els tipus a nivells el "prou restrictius" per baixar la inflació de l'eurozona al nivell del 2% (actualment es troba en el 6,1%). Així mateix, va avisar que la taxa de la inflació subjacent, la que no té en compte els preus d'energia, aliments frescos, alcohol i tabac, encara no ha tocat sostre.

En aquest sentit, l'analista de DWS a Europa Ulrike Kastens explica que "el dubte que es planteja és si el BCE anunciarà noves pujades dels tipus d'interès a partir de llavors. Encara que la taxa d'inflació el maig de 2023 hagi caigut més de l'esperat, creiem que encara és massa aviat per declarar la victòria a la inflació".

Així mateix, demà presenta resultats del seu primer trimestre fiscal Inditex, dels quals s'esperen beneficis rècord propers als 1.000 milions d'euros. Recentment, el grup tèxtil d'Amancio Ortega va assolir per primera vegada els 100.000 milions d'euros de valor al mercat des que la seva filla, Marta Ortega, agafés les regnes de la companyia.

No obstant això, la multinacional és una de les firmes que més cau aquest divendres (-0,66%), juntament amb Telefónica (-2,04%), Solaria (-1,09%), Indra (-0,69%) i Sacyr (-0,64%). Pel costat dels guanys, els valors que sobresurten són Grifols (+1,59%), Colonial (+1,32%), Banc Sabadell (+1,27%), Enagás (+1,26%), Redeia (+1,15%) i Meliá (+1,06%). La resta de Borses europees han tancat la sessió en positiu, amb avenços a Frankfurt del 0,18%, a París del 0,11%, a Milà del 0,67% i a Londres del 0,37%.

Al mercat de matèries primeres, el petroli perd manxa després de les pujades al caliu de l'anunci de l'OPEP+ de mantenir la retallada de producció fins a finals de 2024. D'aquesta manera, el barril de Brent, de referència per al Vell Continent, cotitzava en els 76,32 dòlars al tancament del mercat europeu, amb un descens del 0,48%, mentre que el West Texas Intermediate se situava en els 71,88 dòlars, un 0,37% menys.

Al mercat de divises, l'euro se situa als 1,0695 bitllets verds en el seu encreuament amb el dòlar. Respecte al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol amb venciment a 10 anys se situa en el 3,369% i la prima de risc en els 99,9 punts bàsics. Per la seva part, les criptomonedes mantenen el tipus malgrat les últimes notícies que arriben des dels Estats Units sobre el sector.

La Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC) ha demandat a la plataforma d'intercanvi de criptoactius Coinbase per operar sense llicència com a borsa de valors, corredor i agència de compensació nacional. Una denúncia que arriba només un dia després que el regulador fes el mateix amb el gegant Binance per violar les normes borsàries. Amb tot, el Bitcoin cotitza en els 26.100 dòlars i l'Ethereum se sosté estable sobre els 1.800 dòlars.