El regulador borsari nord-americà, la SEC, ha presentat una demanda contra Binance, la plataforma de criptomonedes més gran del món, i el seu conseller delegat Zhao Changpeng per infringir amb les seves operacions tota una sèrie de normes del mercat de valors nord-americà. La demanda, presentada en un tribunal federal de Washington, acusa l'empresa de gestionar de forma irregular fons dels seus usuaris i de mentir a inversors i reguladors, entre altres coses. "Afirmem que Zhao i les entitats de Binance no només coneixien les normes, sinó que, conscientment, van triar obviar-les i van posar els seus clients i inversors en risc per tal de maximitzar els seus propis beneficis", ha assegurat la Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC, per les seves sigles en anglès). L'acció presentada aquest dilluns per la SEC se suma a una altra de donada a conèixer el març passat per la Comissió de Negociació de Futurs de Productes Bàsics (CFTC, en anglès), que regula mercats de futurs i opcions i que acusava l'empresa de "nombroses violacions" de normes financeres i reguladores al país.

En el seu conjunt, la demanda presenta 13 càrrecs contra Binance i contra el seu fundador, Changpeng Zhao, a qui acusa d'ignorar de forma descarada les lleis borsàries nord-americanes i de guanyar milers de milions de dòlars a canvi de posar en "risc significatiu" els actius dels seus clients. "Zhao i les entitats de Binance no només coneixien les normes, sinó que conscientment van decidir evadir-les i posar en risc els seus clients i inversors, tot en un intent per maximitzar els seus propis beneficis", va assenyalar en un comunicat el president del regulador nord-americà, Gary Gensler. Segons Gensler, el multimilionari d'origen xinès i Binance van crear una "àmplia xarxa d'enganys, conflictes d'interessos, ocultació i evasió calculada de la llei". També ha concretat que Binance va operar sense estar registrada, va manipular els controls de compravenda d'accions i va vendre valors no registrats. Així mateix, va incórrer en un abús de confiança en desviar actius dels seus clients a Merit Peak Limited, també controlada per Zhao.

La decisió de la SEC ha estat qüestionada per Binance que, en un comunicat, s'ha mostrat "decebuda" amb el regulador i la seva decisió d'"actuar unilateralment i litigar" malgrat la intenció de la companyia de criptoactius d'"assolir un acord negociat" amb el regulador. En aquest sentit, Binance retreu a la SEC que s'"extralimiti" i el que qualifica de "rebuig conscient de proporcionar claredat i guia" al sector. A més, Binance ha negat que els actius dels seus clients hagin estat en risc en algun moment. A través de Twitter, Zhao va dir que l'empresa oferiria una resposta a la demanda una vegada que tingués temps d'estudiar-la i va assegurar que ha pres mesures per assegurar que tots els sistemes es mantinguin estables, inclosa la retirada i el dipòsit de fons.

El cas obert per la SEC es dirimeix per via civil, però algunes de les acusacions són semblants a les que van portar a la caiguda de la plataforma de criptomonedes FTX i a càrrecs penals contra el seu fundador, Sam Bankman-Fried, per exemple el presumpte ús de fons dels clients per finançar altres operacions. En aquell cas, part dels diners dels clients es van desviar sense el seu coneixement al braç inversor de FTX, Albereda Research, mentre que en aquest la demanda assegura que per Merit Peak, una firma d'inversió controlada per Zhao, han passat més de 20.000 milions de dòlars des que Binance va començar a operar als EUA, entre els quals figuraven fons d'usuaris, segons va informar Efe.

Després de conèixer-se la demanda d'avui, es van veure clares caigudes als mercats de criptomonedes, especialment per a la Binance Coin (BNB), que perdia gairebé un 9%, però també per a altres actius importants com a bitcoin i ethereum, que es deixaven entre un 3 % i un 4%.