La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha reiterat aquest dilluns el missatge dur de l'organisme en política monetària, davant de la comissió d'Assumptes Econòmics i Monetaris de l'Eurocambra. En el seu discurs, la mandatària ha insistit que portaran els tipus d'interès a l'eurozona a "nivells prou restrictius" per aconseguir que la inflació baixi. Una estratègia que implica mantenir les taxes altes "tant temps com sigui necessari" per assolir l'estabilització de preus desitjada.

En aquest sentit, Lagarde ha tornat a assegurar que les pròximes alces es determinaran en funció de les perspectives d'inflació, les dinàmiques de la inflació subjacent i la fortalesa amb què es transmet la seva política monetària a l'economia real. "Les últimes dades disponibles suggereixen que els indicadors de les pressions d'inflació subjacent continuen sent alts i, encara que alguns mostren signes de moderació, no hi ha proves clares que la inflació subjacent hagi tocat un pic", ha assegurat.

Al maig, la taxa d'inflació general de l'eurozona va baixar en nou dècimes, fins al 6,1% interanual, mentre que la subjacent -que exclou l'efecte d'energia, aliments frescos, alcohol i tabac- es va reduir en tres dècimes, fins al 5,3 %, segons va recordar Lagarde. L'objectiu del BCE amb la seva política monetària és reduir la inflació fins al nivell del 2%.

Tanmateix, va assenyalar, hi continua havent pressions a l'alça derivades dels passats costos de l'energia i colls d'ampolla en els subministraments, mentre ha augmentat la pressió dels salaris i en alguns sectors les empreses han aconseguit augmentar els seus marges de beneficis. "Estem totalment compromesos a lluitar contra la inflació i determinats a aconseguir el seu retorn a temps al nostre objectiu a mitjà termini del 2%", va dir Lagarde.

Insta els governs a retirar les mesures de suport en matèria energètica

La presidenta del BCE va defensar que les pujades de tipus d'interès que ha aplicat la institució des de juliol passat s'estan traslladant "amb força" a les condicions de finançament de llars i empreses, com mostren les pujades dels tipus d'interès dels préstecs i la caiguda del volum de crèdit, i que els "efectes totals" de la política monetària "estan començant a materialitzar-se".

El BCE va començar a pujar els tipus d'interès el juliol de 2022 i des d'aleshores els ha incrementat en set ocasions consecutives, fins al 3,75 %. En la seva última reunió, el 4 de maig, va reduir el ritme de les pujades, en aplicar un increment de 25 punts bàsics, davant els 50 punts de les ocasions anteriors.

Així mateix, davant de l'Eurocambra, Lagarde va cridar els governs europeus a retirar les mesures de suport que van adoptar per fer front a la crisi energètica, ara que s'està dissipant, de manera "ràpida" i "concertada" per evitar impulsar les pressions inflacionàries a mitjà termini, que requeririen "una resposta més forta de política monetària".