La família Hevia, que va ser copropietària de Freixenet, lidera en destacat el cava valencià si bé s’ha estancat en les vendes i ha reduït els beneficis. Està al capdavant de Cavas Marevia, amb seu a Requena, l’únic productor valencià que factura més de 20 milions d’euros.
En l’exercici de 2023, l’últim amb comptes consultables, Cavas Marevia va facturar 20,22 milions d’euros –150.000 euros més que un any abans– però va reduir gairebé en una quarta part el resultat d’explotació, fins a 2,42 milions d’euros. En l’informe de gestió assenyalen que van mantenir la xifra de negoci però que l’increment dels costos de producció va impactar en els resultats. Avancen que per a 2024, exercici del qual encara no han presentat els comptes, esperen “mantenir les vendes en un context d’escassetat d’ampolles de cava”. I avancen que “l’objectiu continua sent apujar el preu mitjà de venda”.
Amb més de 20 milions d’euros de facturació, Cavas Marevia és la principal embotelladora de cava valencià i, també, de fora Catalunya. Altres cellers de Requena amb renom, però molt més petits, son Pago de Tharsys, amb una facturació el 2023 de 4,22 milions d’euros (14% més que un any abans) i uns beneficis de 1,25 milions (250% més); Chozas Carrascal, amb vendes de 3 milions si bé amb pèrdues de 264.000 euros; o Bodegas Hispano Suizas, amb 2,74 milions de vendes i poc més de 300.000 euros de benefici.
Cavas Marevia és propietat de les famílies de les germanes Agustina, Montserrat i Carmen Hevia Ferrer des que, el 2019, van comprar la participació al seu germà Enrique i als seus cosins Ferrer i Bonet, entre els quals hi ha José Luis Bonet Ferrer, president d'honor de Freixenet.
Amb anterioritat, Cavas Marevia –anomenada Unión Vinícola del Este (UVE) fins al 2022– era propietat de Caldiberia, una societat hòlding controlada pels expropietaris de Freixenet –les diverses branques Ferrer, Bonet i Hevia– i que es mantenia fora del perímetre del gran embotellador de cava de Sant Sadurní d’Anoia. Després que els Hevia i part dels seus familiars van vendre la participació que tenien de Freixenet a l'alemanya Henkell el 2018, es van repartir els cellers que formaven part de Caldiberia: així, el negoci de Requena va ser per als Hevia; Vins Font, del Penedès, per a la família de José Ferrer; i Castelo de Medina, a la DOP Roda, per la de Pedro Bonet.
La família Hevia controla Cavas Marevia a través de la societat patrimonial Hevia Gestión Corporativa. Als consells d'aquestes dues societats apareixen els germans Diego, Enrique i Juan Jiménez Hevia –fills de Montserrat Hevia Ferrer– i els germans Carmen, Santiago i Pedro Hernández Hevia.
El Ministeri d'Agricultura va autoritzar el febrer de l’any passat la identificació 'Requena' a les etiquetes de les ampolles de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Cava que s'elaborin en aquest municipi valencià. I l’abril passat, en una fira de productes gourmet a Ifema de Madrid, l’Associació d’Elaboradors de Cava de Requena, integrada per set embotelladors, va presentar la nova marca col·lectiva i logotip.