Els ministres de Petroli i Energia de l'aliança OPEP+, integrada per 23 països, han acordat aquest diumenge a Viena estendre per un any més, fins a finals de 2024, les retallades vigents del seu bombatge. També han arribat a un compromís sobre el repartiment intern de la quota de producció a partir de l'1 de gener de 2024, que deixarà en 40,46 milions de barrils diaris (mbd) l'oferta total del grup, segons la declaració final de la reunió ministerial feta aquest diumenge.

D'aquesta forma es mantenen vigents tant la retallada de 2 mbd adoptada l'octubre de 2022 com gran part de les reduccions voluntàries anunciades a l'abril, per un total d'1,66 mbd, que fins ara no han assortit l'efecte desitjat d'elevar el preu del cru a més de 80 dòlars/barril, informa l'Agència EFE.

Si bien, el barril del petroli Brent va acabar divendres en 76,08 dòlars i el del petroli intermedi de Texas (WTI) va quedar en 71,74 dòlars, cotitzacions molt distants de les superiors als 100 dòlars/barril que hi havia fa un any. La pròxima conferència ministerial de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus deu aliats, liderats per Rússia, ha estat convocada per al 26 de novembre vinent.

Els països del Golf estenen un any més la reducció d'oferta

Unió dels Emirats Àrabs, Iraq i Oman han anunciat que reduiran de manera voluntària la producció de petroli fins a finals del 2024, i també ho va indicar Aràbia Saudita, complint així amb la decisió presa aquest diumenge pels ministres de Petroli i Energia de l'aliança OPEP+, integrada per 23 països.

Emirats reduirà la producció de cru en 144.000 barrils diaris fins a finals de l'any que ve, va informar el Ministeri d'Energia emiratià en un comunicat.

"Entenem les necessitats del mercat i l'OPEP+ està unificada en aquest sentit (...). Vivim una fase de transició al sector energètic que requereix més inversions", va dir el ministre del departament emiratià, Suhail Al Mazroui a la nota.

Per part seva, l'Iraq "estendrà la seva reducció voluntària de 211.000 barrils diaris (mbd) fins a finals de desembre del 2024, com a mesura de precaució, en coordinació amb els països participants en l'acord OPEP+", ha indicat el Ministeri de Petroli iraquià en una nota publicada per l'agència de notícies oficial INA.

Oman segueix el rastre dels veïns i reduirà la producció de petroli en 40.000 barrils diaris durant el mateix període, segons un comunicat.

Anteriorment, Aràbia Saudita ja havia anunciat la reducció de la seva oferta de cru en un milió de barrils a partir del pròxim 1 de juliol, una retallada "voluntària" que implementarà a més de seguir complint amb les limitacions del bombament a les quals s'ha compromès en l'OPEP+.

Aquesta retallada addicional i "voluntària" d'Aràbia Saudita constitueix així el tercer intent en sis mesos d'encarir l'"or negre" retirant barrils del mercat.