La Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC) ha denunciat la plataforma d'intercanvi de criptomonedes Coinbase per operar sense llicència. Segons el regulador dels mercats del país, la companyia operava com a borsa de valors, corredor i agència de compensació nacional no registrada. També acusa Coinbase de no haver registrat el seu servei de criptoactivos davant del regulador.

La demanda de la SEC, presentada en el Tribunal del Districte Sud de Nova York, un dia després de la presentada contra la plataforma Binance, al·lega que, des d'almenys 2019, Coinbase ha guanyat milers de milions de dòlars "facilitant il·legalment" la compra i venda de criptoactius i acusa la plataforma de relaxar els serveis tradicionals d'una bossa, broker i agència de compensació sense haver registrat cap d'aquestes funcions davant de la SEC, tal com exigeix la legislació.

"No pot ignorar les regles perquè no li agradin o perquè en prefereixi altres de diferents"

En aquest sentit, el regulador dels mercats nord-americans considera que la falta de registre de Coinbase ha privat els inversors de proteccions significatives, inclosa la inspecció per part de la SEC, els requisits de manteniment de registres i les salvaguardes contra conflictes d'interessos, entre d'altres. En la seva demanda, la SEC també al·lega que el hòlding de Coinbase, Coinbase Global Inc. (CGI), és una figura de control de Coinbase i, per tant, també és responsable de certes violacions comeses per Coinbase.

Les accions de Coinbase es desplomen

"Al·leguem que Coinbase, malgrat estar subjecta a les lleis de valors, va barrejar i va oferir il·legalment funcions de bossa, corredor-agent i cambra de compensació", va dir el president de la SEC, Gary Gensler, recordadndo que, en altres parts dels mercats de valors del país, aquestes funcions estan separades.

"Simplement, no pot ignorar les regles perquè no li agradin o perquè en prefereixi altres de diferents: les conseqüències per al públic inversor són massa grans", va declarar Gurbir S. Grewal, director de la Divisió de Compliment de la SEC, per a qui Coinbase era plenament conscient de l'aplicabilitat de les lleis federals de valors a les seves activitats comercials, però es va negar deliberadament a seguir-les".

Després de la demanda de la SEC, les accions de Coinbase registraven caigudes properes al 20% en la negociació prèvia a l'obertura de Wall Street. La demanda contra la plataforma que lidera Brian Armstrong arriba un dia després que el regulador nord-americà fes el mateix contra Binance, la firma més gran del sector de les criptomonedes.

D'aquesta manera, la SEC va presentar aquest dilluns una demanda contra Binance, les seves empreses afiliades i contra el seu conseller delegat, Zhao Changpeng, que acusa d'infringir les lleis de valors nord-americans i operar sense el registre corresponent, manipulant els controls de compravenda d'accions i venent valors no registrats, a més d'incórrer en un abús de confiança en desviar actius dels seus clients a Merit Peak Limited, també controlada per Zhao.