Bon dijous! Seguim amb la ressaca de les últimes notícies al voltant de l’opa del BBVA al Sabadell i les presentacions de resultats trimestrals, com els de Grifols, Almirall, VidaCaixa, Cellnex i Audax, entre altres empreses catalanes. I seguim, també, amb les notícies al voltant de la guerra aranzelària, que està en fase de negociació i sembla que Donald Trump està baixant del burro, o bé està aconseguint el que volia, segons com es miri.

El president dels Estats Units va anunciar ja fa unes setmanes l’inici de les negociacions, i les estendrà fins i tot a la Xina, el seu gran enemic en aquesta guerra. Una de les tesis més populars sobre l’ofensiva de Trump és que en realitat es tracta d’una guerra per l’hegemonia mundial amb el gegant asiàtic, i el president dels EUA hi va donar arguments amb una escalada d’anuncis aranzelaris totalment desbaratats, que eren respostos pel govern de Xi Jinping. Això s’ha acabat, o més ben dit, s’ha congelat, per iniciar negociacions. Com en el cas de la UE i altres països, els EUA i la Xina s’han donat 90 dies per arribar a un acord.

Un acord que ja han anunciat els estatunidencs és amb l'Aràbia Saudita. Segons la Casa Blanca, per valor de 600.000 milions de dòlars, que inclouen minerals rars i un pacte de defensa per valor de 142.000 milions de dòlars en equips de combat, formació en defensa, etc. La indústria armamentista dels Estats Units traurà rèdit de l’acord, que s’ha donat a conèixer durant la gira de Trump per Orient Mitjà, quan es trobava precisament a l'Aràbia Saudita.

Sembla clar que la intenció del president dels EUA és arribar a acords amb tothom, sempre que se’n pugui beneficiar. A Europa ja li va posar preu, que li compri el gas. De moment no s’ha avançat, però és probable que ho faci, atès que la UE té la cultura del pacte en el seu ADN i ha manifestat que és la seva manera d’entendre les relacions comercials internacionals. No obstant això, la prudència encara guia els governs del continent.

Aquest dimecres, Acció, agència per la competitivitat de l’empresa del Govern, va anunciar l’activació de 37,5 milions d’euros d’ajudes a la internacionalització de les empreses catalanes, perquè puguin fer front a la crisi aranzelària. “Hem de ser previsors i pensar que tenim davant una persona que pot fer de tot. Això el fa imprevisible però també predictible. Has d’estar preparat”, va defensar el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper. El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va dir també que el pla d’ajuts de 14.000 milions de l’Estat es mantindrà independentment de com avancin les negociacions. Passi el que passi amb els aranzels als Estats Units, buscar alternatives sempre és positiu, perquè es preparen per al que pugui passar i, si no passa res, hauran obert nous mercats.

A més de la situació del comerç mundial, aquesta setmana hem posat el focus en empreses que creixen i que innoven, així com en els directius protagonistes.

Les empreses de la setmana

Els bons resultats i previsions d'Esteve
El grup farmacèutic Esteve va tancar el 2024 amb un benefici net de 75 milions, xifra que suposa un increment del 23% respecte a 2023, gràcies al rendiment financer de les inversions, entre les quals la incorporació de HRA Pharma Rare Diseases, el juliol de 2024, com va informar la Maria Teresa Coca. El resultat operatiu (ebitda) ajustat s'ha situat en 138 milions d'euros, amb un augment anual del 8%. La farmacèutica de la família Esteve va assolir uns ingressos nets de 744 milions d'euros, un 5% més. Com va explicar el conseller delegat del grup, Staffan Schüberg, l’objectiu per aquest any és mantenir el creixement a doble dígit gràcies a l’ampliació de la cartera de productes i un major pes exterior.

Waynabox arriba al paradís
L'empresa barcelonina de viatges sorpresa per Europa Waynabox ha llançat el seu segon viatge de llarg radi: sorpresa al paradís. La idea de la companyia és obrir-se a noves destinacions per diversificar i diferenciar la seva oferta d'escapades. Com va explicar la Sara Casas, la nova experiència té com a destinació algunes de les platges més idíl·liques del món com les de les Bahames, Bali, les Seychelles, les Maldives o Hawaii. A finals de l'any passat, l’empresa que dirigeix Jordi Agustí ja es va aventurar a oferir viatges sorpresa de llarg radi amb Sorpresa a Amèrica, una nova experiència per descobrir una ciutat del continent americà.

Pilma obre nova etapa
L’empresa dedicada a la fabricació i venda de mobles de disseny obre una nova etapa mig segle després que, el 1974, el matrimoni format per Ricard López Beltrol i Magda Barceló obrís una botiga al número 1 del carrer València, a Barcelona. Pilma va ser pionera a apropar a la ciutadania de Barcelona el disseny que es feia a altres parts del món i donar veu a marques locals en un espai únic, que es va convertir en un referent en el món del moble i la decoració a la ciutat. L'interès pel disseny ja era llavors un element essencial: el logotip de Pilma és una peça clau de la història del disseny gràfic català -va dissenyar-lo Josep Baqués- i forma part de la col·lecció permanent del Museu del Disseny de Barcelona.

Els directius protagonistes

CriteriaCaixa va nomenar divendres nou director general. Es tracta de José María Méndez, que fins ara era adjunt al conseller delegat de la companyia i que s'ocuparà de la gestió operativa del hòlding empresarial de la Fundació La Caixa i reportarà a la seva comissió executiva, integrada pel president del consell, Isidre Fainé, i el vicepresident Francisco Reynés.

El ple de la Cambra de Comerç de Barcelona ha aprovat aquest mateix dijous el nomenament de l'advocada laborista i mediadora Emma Gumbert com a nova Cònsol Major del Consolat de Mar. Així, la institució obre una nova etapa, i per primera vegada en els seus més de 750 anys d'història, comptarà amb una dona al capdavant. El Consolat de Mar vol ser referent en la promoció de la resolució alternativa de conflictes (ADR) en l'àmbit empresarial.

La presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha tornat a ser notícia aquesta setmana. El motiu és la seva compareixença, dimarts, a la Comissió d’Economia del Congrés, per parlar de l’apagada i de l’opa del BBVA al Sabadell. Era el primer cop que en parlava després d’aprovar-la i hi havia expectació, sobretot dels partits catalans, que li van retreure que hagi tirat endavant l’operació tot i l’impacte en la competència i que no escoltés els empresaris. Cani Fernández es va mostrar orgullosa de la feina de la CNMC i va advertir que, si l’opa acaba reeixint, vigilarà que el BBVA compleixi amb els compromisos.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins a la setmana que ve!