El grup farmacèutic Esteve se centra en l'acompliment del gir estratègic que va iniciar el 2018, ampliant la seva cartera de medicaments en àrees de medicina especialitzada i buscant un millor posicionament als mercats exteriors. Aquest pla li ha reportat creixements a doble dígit en beneficis i resultat operatiu en els últims cinc anys -amb una millora mitjana de l'11% i el 20%, respectivament. I continuarà fent-ho el 2025, un any que el conseller delegat del grup, Staffan Schüberg, considera "clau" per continuar impulsant el negoci farmacèutic, d'acord amb el desenvolupament del primer trimestre de l'any, "tot apunta que el benefici creixerà en la part baixa del doble dígit", ha concretat la directora financera, Roser Gomila. A més de considerar que serà el primer exercici complet per a la participada HRA Pharma Rare Diseases, que va comprar el juliol de 2024.

El màxim directiu del grup de la família Esteve ha insistit en el fet que l'àrea farmacèutica, amb el focus en tractaments d'alta especialització -malalties rares- en diverses àrees terapèutiques, potenciarà tant els fàrmacs propis com la recerca d'oportunitats de compra d'actius, productes o companyies que disposin d'una bona gamma i presència geogràfica, si és possible complementària a la farmacèutica catalana. Aquesta estratègia ja s'ha traduït en la compra de dos fàrmacs.

El més recent, Increlex, el seu primer fàrmac biològic, després de l'acord de llicència i subministrament amb la farmacèutica Eton Pharmaceuticals per adquirir els drets globals, excepte en els Estats Units. S'utilitza per al tractament a llarg termini del retard en el creixement, en pacients de 2 a 18 anys, a causa d'una deficiència hormonal. El mes de gener passat, també va arribar a un acord amb la japonesa Takeda per aconseguir el seu negoci de mifamurtida, una solució per a l'osteosarcoma, un tipus de càncer ossi.

Els directius d'Esteve han admès, aquest dimecres, que en els pròxims mesos poden tancar-se algunes altres compres, sempre ajustant-se a les preferències estratègiques del grup. En declaracions durant la roda de premsa de presentació dels resultats anuals de 2024, la directora financera ha recordat que Esteve va disposar 1.000 milions d'euros, entre caixa i deute financer, per executar operacions corporatives i que ja porta invertit un terç d'aquests recursos -inclosa la compra de HRA per més de 200 milions d'euros-. Aquesta adquisició ha permès també disposar d'una filial als Estats Units, que s'han afegit a les altres cinc que el grup té a Europa -França, Alemanya, Itàlia, Portugal i Regne Unit. Amb aquesta estructura i cartera en l'àrea farmacèutica, Esteve ha atès més de 8 milions de pacients al món, en un total de 60 països.

Respecte als fàrmacs de desenvolupament intern, Esteve continuarà amb l'expansió internacional de Velyntra, que s'utilitza per al tractament del dolor en adults, després d'introduir-lo a Itàlia i la regió d'Àsia-Pacífic el 2024. Per a aquest any, continuarà amb el procés d'aprovació dels assajos clínic per poder introduir-lo a la Xina.

Respecte a la segona línia de negoci de la farmacèutica, el desenvolupament i fabricació per a tercers (CDMO), el conseller delegat, Staffan Schüberg, s'ha mostrat convençut que "recuperarà els creixements a dos dígits" a curt termini, malgrat haver-se estabilitzat el 2024, entorn dels 443 milions d'euros. Aquesta divisió funciona amb tres plantes industrials a Espanya -a Celrà, Banyeres del Penedès i Lliçà de Vall- i un centre de I+D, una altra en xinesa i una tercera a Mèxic, a més d'un centre de fabricació farmacèutica a Alemanya.

Principis actius d'alta potència

Esteve fia la millora del negoci a l'augment de la capacitat de fabricació de principis actius farmacèutics que tindrà el 2027, gràcies a l'ampliació de les instal·lacions de Celrà, en la que inverteix 100 milions d'euros. La nova nau afegirà 150 m³ de volum de reacció, per superar un volum global de 1.000 m³, entre els centres d'Europa, Àsia i Amèrica. A més, el projecte va compassant la incorporació de noves tecnologies que "eleva el valor afegit de la producció i, per tant, la seva rendibilitat", ha insistit Schüberg.

Alhora, aquest any es recolliran els esforços realitzats per a un nou centre de fabricació i un centre de control de qualitat per a la producció de principis actius d'alta potència (HPAPI) que la companyia produeix en Banyeres del Penedès, "un important reforç en aquesta activitat".