El grup farmacèutic Esteve ha tancat el 2024 amb un benefici net de 75 milions, xifra que suposa un increment del 23% respecte a 2023, gràcies al rendiment financer de les inversions, entre les quals la incorporació de la companyia francesa HRA Pharma Rare Diseases, el juliol de 2024. Al seu torn, el resultat operatiu (ebitda) ajustat s'ha situat en 138 milions d'euros, amb un augment anual del 8%.

El 2024, la farmacèutica de la família Esteve va assolir uns ingressos nets de 744 milions d'euros, la qual cosa representa un creixement del 5% respecte a 2023, sent una peça clau dels resultats anuals el bon acompliment del negoci farmacèutic, segons ha exposat aquest dimecres en roda de premsa el conseller delegat del grup, Staffan Schüberg.

En concret, el negoci farmacèutic ha contribuït amb un creixement de més del 15,8% als ingressos nets, amb unes vendes de 300 milions. Per la seva part, el negoci de serveis de desenvolupament i fabricació de medicaments a altres companyies farmacèutiques (CDMO) ha mantingut estables els seus ingressos nets, amb una lleu contracció del 0,7%, situant-se en 443 milions, però "ha contribuït positivament als resultats gràcies a una combinació de productes amb més valor afegit", ha concretat la farmacèutica.

Respecte als ingressos, el passat exercici ha vingut determinat també per l'adquisició de HRA Pharma Rare Diseases el juliol de 2024. Amb aquesta companyia, especialitzada en tractaments contra malalties rares, Esteve incorpora tres tractaments per a malalties com la síndrome de Cushing i el carcinoma adrenocortical i la seva presència als Estats Units. L'operació amb HRA, en la qual han invertit més de 200 milions, "és molt important per al desenvolupament d'Esteve i la seva expansió internacional", ha recalcat el directiu.

Relatiu impacte dels aranzels americans

Sobre els aranzels, el conseller delegat del grup, Staffan Schüberg, ha assegurat que en espera de més concreció sobre les noves polítiques comercials que preveu implantar els Estats Units, Esteve preveu un impacte reduït, ja que l'activitat del grup en els EE. UU. és molt baixa i està en ple creixement. No obstant això, Schüberg ha concretat que el mercat nord-americà és molt important per al sector farmacèutic, generant gairebé el 55% del negoci mundial, i que per a Esteve continuarà sent un mercat estratègic.

Al seu torn, el directiu ha minimitzat, de moment, el possible impacte de la política aranzelària americana sobre la producció de la seva planta a Mèxic: "estem avaluant el tema, no tenim prou informació, però esperem que pugui continuar operant amb total normalitat", ha comentat.

Internacionalització

L'últim any, del total de les vendes, un 75% provenen de la internacionalització del grup. La Unió Europea, amb el 53% (les geografies de més creixement) i la resta del món, amb el 22%. Espanya representa el 25% del total. La companyia té una forta implantació a Portugal i Itàlia i preveu créixer principalment a Europa.

De fet, l'especialització en els fàrmacs per al tractament de malalties rares és el focus principal de la farmacèutica, que entre 2023 i 2025 ha passat de tres a vuit el nombre de fàrmacs comercialitzats per aturar les malalties rares. En el que portem d'any, Esteve ha realitzat ja dues compres: ha adquirit el seu primer fàrmac biològic, Mepact, un tractament per a l'osteosarcoma; i al gener va arribar a un acord amb la japonesa Takeda, per aconseguir el seu negoci de mifamurtida, una solució per a l'osteosarcoma, un tipus de càncer ossi.

El conseller delegat ha insistit en què l'estratègia de I+D d'Esteve es consolida i es fonamenta en "no realitzar la investigacíón directament, sinó en dur a terme una excel·lent política de recerca i localització d'investigacions que ja hagin superat les fases inicials del procés". En invertir en fases més avançades implica que "és Esteve qui determina el grau de risc que assumeix per a cada investigació", ha concretat.

La directora financera d'Esteve, Roser Gomila, ha recordat que el grup ja ha invertit un terç dels 1.000 milions d'euros en pressupost per al seu pla de creixement, que ve donat per les compres i el desenvolupament de cartera de productes i per la inversió en augmentar la capacitat de producció per a tercers.

La innovació continua sent un pilar fonamental en l'estratègia de la companyia, amb una inversió de 46 milions d'euros en innovació (tant en desenvolupament de producte com de processos), el que representa més del 6% dels ingressos nets globals. Un compromís clar que també es reflecteix en les inversions destinades a millorar les capacitats industrials a nivell mundial, amb l'inici de la construcció d'una nova planta de producció per traslladar l'actual planta industrial a la Xina i l'ampliació d'una nova planta de producció de principis actius farmacèutics a Celrà (Girona).

Més capacitat de producció

Per al negoci de fabricació per a tercers, el grup Esteve està immers a l'ampliació de la seva capacitat productiva i la millora de la seva tecnologia. En concret, la companyia ha iniciat en el primer trimestre de 2025 les obres per a l'ampliació de la capacitat de producció a la fàbrica de Celrà, especialitzada a la producció per a tercers (CDMO). Amb una inversió prevista de 100 milions d'euros, les instal·lacions de Celrà es posaran en marxa a finals de 2026, segons les previsions inicials.

Al seu torn, procedeix a la reubicació de les seves instal·lacions fabrils a la Xina, on se centra també en la fabricació de matèries primeres intermèdies per a principis actius.