L'entrant és una setmana decisiva per al Banc Sabadell: presentarà dijous vinent tant els seus resultats financers del primer semestre com un nou pla estratègic fins a 2027, amb el qual vol demostrar davant dels seus accionistes la seva capacitat per crear valor com a entitat independent. Fa mesos que el Sabadell prepara aquesta presentació, que ha intentat quadrar al calendari el més a prop possible de l'inici de l'eventual període de canvi en el qual els seus accionistes hauran de decidir si accepten o no l'oferta llançada per BBVA per aconseguir el control del banc.
El pla es presentarà, a més, tot just dues setmanes abans que una junta extraordinària, prevista per al pròxim 6 d'agost, decideixi si dona llum verda a la venda de la filial britànica TSB al Santander per fins a 3.400 milions d'euros, una operació clau per al futur immediat del Sabadell. La venda de TSB, un banc enfocat al mercat hipotecari britànic, permetrà al Sabadell concentrar-se en el seu negoci principal a Espanya, on les pimes i els autònoms tenen un pes destacat, segons ha argumentat la direcció de l'entitat catalana.
L'operació també generarà recursos significatius per augmentar la remuneració a l'accionista en un moment crucial del procés de l'opa plantejada per BBVA. La venda de TSB, si rep el vistiplau en una doble junta extraordinària, anirà acompanyada d'un dividend extraordinari de 2.500 milions d'euros, previst per al primer trimestre de 2026. En cas que la junta extraordinària aprovi tant la venda com el dividend, i l'opa finalment es materialitzi, els accionistes que no acceptin el canvi proposat per BBVA rebran aquest dividend, mentre que la resta de l'import quedaria en mans del banc presidit per Carlos Torres.
En total, el Sabadell espera poder remunerar als seus accionistes amb 3.800 milions en els 12 mesos vinents, informa Efe.
Tipus baixos
El pla estratègic per als anys vinents haurà d'establir les bases de l'operativa del banc en un entorn de tipus d'interès més baixos que en el passat recent i en un context d'incertesa econòmica global, marcat per l'agressiva política aranzelària de l'administració nord-americana. La baixada de tipus ja ha començat a fer-se notar en el sector bancari en els últims mesos, i els resultats de Sabadell fins al juny revelaran si el seu marge d'interessos s'ha erosionat o si es manté en línia amb el del primer trimestre.
Amb tot, els analistes esperen una evolució positiva del resultat net, després que el banc guanyés 489 milions en el primer trimestre, un 58,6 % més en termes absoluts, encara que entorn d'un 8% en termes comparables. El Sabadell, com la resta de grans bancs espanyols, comptabilitza aquest exercici l'impost a la banca en quatre trams (31 milions per trimestre), mentre que el 2024 el càrrec es va anotar per complet en el període, entre gener i març.