El Sabadell vendrà TSB a Santander UK (filial de Banc Santander) per uns 3.000 milions d'euros. Així ho ha comunicat aquest dimarts el banc que presideix Josep Oliu a tancament del mercat en un comunicat enviat a la CNMV, on detalla que la venda al grup que presideix Ana Botín ascendeix a un preu inicial de 2.650 milions de lliures esterlines, aproximadament 3.098 milions d'euros.

Aquesta xifra, agrega el banc, ha pres com a referència el balanç consolidat no auditat de TSB a 31 de març de 2025, però el preu de venda s'ajustarà, a l'alça o a la baixa, en funció de la variació positiva o negativa que experimenti fins al tancament de l'operació.

Però el Sabadell llisca que "ateses les previsions financeres de TSB, i assumint que el tancament de l'operació es produirà el 31 de març de 2026", el preu definitiu podria situar-se entorn dels 2.875 milions de lliures, uns 3.361 milions d'euros.

La venda queda pendent de l'autorització del BCE i dels reguladors britànics, abans de juliol de 2026. En un any. I el Sabadell estima que l'operació podria quedar conclosa dins del primer trimestre de 2026.

La possible venda de TSB va transcendir fa dues setmanes, quan el diari britànic Financial Times avançava que el Sabadell havia rebut ofertes pel seu negoci britànic, una notícia que va confirmar poc després el grup català. En els últims quinze dies han aparegut a les travesses diverses entitats, com Barclays, NatWest, Santander UK o HSBC.

Amb el pas dels dies, es coneixia que només Barclays i Santander UK havien presentat ofertes vinculants, que són les que ha estudiat el consell d'administració del Sabadell aquest dimarts, quan finalment s'ha decantat per la del Santander. Ara, seran els accionistes del banc català que decideixin si accepten o no aquesta oferta.

Normalment, ho decidiria el consell de Sabadell, però el banc es troba enmig de l'opa hostil del BBVA i no pot fer aquest pas sense el vistiplau dels seus accionistes. Si així ho fes, no compliria el deure de passivitat de la llei d'opes i la CNMV podria sancionar-lo. El banc haurà de convocar una junta d'accionistes amb almenys 30 dies d'antelació, pel que podria celebrar-se a començaments d'agost. Encara que també podria esperar a setembre.

Si el Sabadell ven TSB, el banc que presideix Carlos Torres podria retirar l'opa. Així ho va explicar el president del BBVA fa uns dies. De fet, al mercat s'entén aquesta venda com una estratègia del Sabadell per guanyar l'opa. Sigui perquè el BBVA desisteixi o perquè després, els accionistes no acceptin el canvi.

El preu de venda de TSB estarà molt per sobre del de compra, perquè l'entitat catalana el va adquirir en 2015 per uns 2.300 milions d'euros. I encara que els primers anys li va reportar centenars de milions de pèrdues, actualment suposa el 20% del seu benefici. 

El Santander UK, que és el quart banc del Regne Unit, guanyarà grandària amb TSB, el dècim. I millorarà les seves xifres.

El Sabadell pot vendre TSB a un altre banc a major preu

En el comunicat remès a la CNMV, el Sabadell explica que en el cas que els seus accionistes no recolzessin la venda de TSB al Santander i el grup acordés (abans del 31 de desembre de 2025) la venda a una altra entitat per un preu superior. I l'operació arribi a consumar-se. El Santander tindrà dret a percebre una indemnització per import de 26,5 milions de lliures, uns 30,98 milions d'euros.

També explica que si l'opa hostil del BBVA tingués un resultat positiu, aquesta compensació només seria pagable al Santander en el cas que el Sabadell hagués acordat la venda de TSB a una altra entitat per un preu superior amb anterioritat a la liquidació de l'opa, sempre que l'operació arribi a consumar-se posteriorment.