L'energètica Repsol invertirà entre 16.000 i 19.000 milions fins a l'any 2027, segons ha donat a conèixer aquest dijous en un pla estratègic en el qual detalla els seus plans a mitjà termini després de superar gran part dels objectius que tenia per al 2025 un any abans. Un 35% d'aquestes inversions aniran destinades a energies baixes en carboni i la península Ibèrica serà la destinació del 60% del total de les inversions, mentre que els Estats Units concentraran el 25% de les inversions.

Ara bé, la variació de les inversions industrials, que han de ser d'entre 5.500 i 6.800 milions amb sis instal·lacions a la península Ibèrica, dependran en part que el govern espanyol retiri l'impost extra a les energètiques, ja que "estaran condicionades a l'evolució del marc regulador i fiscal a Espanya", segons apunta l'empresa en el seu pla estratègic. "És un important esforç inversor destinat a transformar la companyia, a descarbonitzar-la i a apostar clarament per l'ocupació industrial", ha assenyalat el CEO de Repsol.

Per a aquest any, el volum d'inversions netes serà de 5.000 milions d'euros, mentre que en els propers anys "es modularan en funció de l'escenari macroeconòmic, l'evolució de la tecnologia i de la regulació, la maduresa dels projectes i l'avançament en la rotació d'actius i les desinversions previstes", segons explica l'empresa en un comunicat oficial.

Encara que l'exploració i extracció en pous de petroli, l'upstream, continuarà sent una de les principals vies de negoci i l'empresa espera que li generi una caixa d'entre 5.000 i 6.000 milions d'euros, l'empresa treballa per reduir l'empremta de carboni d'aquest procés i espera disminuir les emissions en un 33% en aquest procés en els propers 4 anys.

Cap a les zero emissions

A més, alineada amb els plans marcats per la Unió Europea i més recentment per la cimera de la COP28 que apuntava a deixar enrere els combustibles fòssils de cara al 2050, Repsol ampliarà la seva cartera de projectes renovables, amb especial focus a Espanya, els Estats Units, Xile i Itàlia i amb una capacitat que ha d'assolir els 10 GW de renovables el 2027.

En la mateixa línia ha d'anar la seva política industrial, ja que pretén convertir els seus complexos industrials en pols multienergètics i fer de Repsol una empresa "líder" en combustibles renovables amb una aposta paral·lel per l'economia circular.

Amb aquest camí, Repsol pretén reduir un 15% les seves emissions el 2025, un 28% el 2030 i un 55% el 2040 fins a convertir-se en una empresa sense emissions de cara a l'any 2050.

Repsol ha anunciat que pagarà aquest any un 30% més en dividends gràcies a un extra de 30 cèntims que eleva el pagament per acció fins als 90 cèntims. Amb això repartirà 1.095 milions d'euros el 2024, quantitat que es compromet a augmentar a un ritme del 3% anual fins a distribuir 4.600 milions d'euros en efectiu en dividends fins al 2027. A més, abonarà 5.400 milions en recompres d'accions i, per tant, es compromet a destinar 10.000 milions d'euros a remunerar accionistes, això és, entre un 25 i un 35% del flux de caixa d'operacions.