Bon dijous! Ja hi tornem a ser amb l’opa del BBVA al Sabadell, si és que en algun moment ha baixat el suflé. El tema de la setmana ha estat l’adaptació de l’oferta a les condicions del govern espanyol i les sinergies de l’operació.

Dilluns, el BBVA va actualitzar el fulletó de l’opa, el document amb tota la informació de l’oferta, com el preu, plans del banc després de la compra, previsions de costos i estalvis, etc. S’esperava que després que el Consell de Ministres, en la seva reunió del 24 de juny, li prohibís fusionar-se amb el Sabadell durant tres anys –que podrien acabar sent cinc–, el BBVA refés algunes de les previsions; de fet, era imprescindible perquè la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aprovi l’opa. Carlos San Basilio, president del regulador, va explicar que, previsiblement, ho farà aquest juliol, però el període d’acceptació s’allargarà fins al setembre. La Cristina Hidalgo ha explicat les dates clau del que queda d'opa.

El banc que presideix Carlos Torres no només ha actualitzat algunes previsions econòmiques, sinó que també ha inclòs la possibilitat que el Sabadell vengui TSB. L’operació està acordada amb el Santander i anunciada, però ho han de votar els accionistes del banc català en una junta extraordinària convocada el 6 d’agost. Si el BBVA no hagués inclòs aquest fet en el fulletó, la CNMV li hauria reclamat una nova revisió després de la junta, en el cas, molt probable, que voti que sí per poder cobrar el dividend extraordinari de 2.500 milions d’euros.

La gran incògnita de la revisió de l’opa són les sinergies. La compra del Sabadell i la fusió d’ambdues entitats havia de comportar uns estalvis de 850 milions d’euros un cop culminat el procés, segons la informació del fulletó presentat a inicis de l’opa, fa més d’un any, que si bé la CNMV no l’ha publicat –per llei, no ho fa fins que l’aprova–, el regulador dels Estats Units sí que el va fer públic. Aquesta modificació encara no es coneix, per la qual cosa no se sap en quant es queden aquests 850 milions. L’entitat admetia en el primer document que si no podia fusionar-se amb el Sabadell, no podria executar totes les sinergies, si bé considerava que la majoria, sí. Ara, fonts de l’entitat van assegurar que quan es culmini la fusió –en cas que l’opa sigui exitosa, és clar– es podran executar el 100% dels estalvis, però no van concretar de quant seran els primers anys. Algunes cases d’anàlisis parlaven de 300 milions, però eren estimacions.

Mentrestant, el Sabadell continua pujant a borsa, i aquest dimecres va superar els 3 euros per acció per primer cop en 16 anys, incrementant la prima negativa de l’opa del BBVA, que també puja, però menys.

Les empreses de la setmana

20250709 ENTRADA BORSA CIRSA 005
Joaquim Agut, president de Cirsa. Foto: Montse Giralt

Cirsa toca la campana
El grup de joc Cirsa, propietat del fons d'inversió Blackstone, s'ha estrenat aquest dimecres a la borsa espanyola a 15 euros l'acció, "un preu competitiu" i "un cert descompte", segons va reconèixer el seu president executiu, Joaquim Agut. En els primers minuts després del toc de campanya a la Borsa de Barcelona, les accions de Cirsa van registrar una pujada del 2%, i es van moure tota la sessió en verd, però va tancar la primera sessió en pla. Agut va expressar la satisfacció de la companyia per l'exitosa resposta dels inversors a l'operació, en què va oferir uns 30 milions d’accions, equivalents a uns 450 milions d’euros, com va explicar la Maria Teresa Coca. La companyia va sortir a borsa valorada en 2.520 milions.

Europastry creix
El fabricant de masses congelades de fleca Europastry ha tancat aquesta setmana la compra del 60% de la companyia tailandesa Art of Baking, amb la qual reforça la seva presència al sud-est asiàtic. Amb seu central a Bangkok, Art Of Baking produeix brioixeria dolça, brioixeria salada, flatbreads i bases de pizza. La seva cartera de clients inclou cadenes locals de retail i food service, i actualment exporta països com el Japó, les Filipines i Singapur. La planta té una capacitat de producció anual de 15.000 tones, amb una plantilla de més de 200 empleats. A més, el grup que presideix Jordi Gallés ha tancat el primer semestre de 2025 amb un creixement de les vendes del 12%, fins als 714 milions d'euros.

Ibersol mira cap a les Canàries
La cadena hotelera Ibersol, creada a Salou fa 60 anys, té un pla d'expansió en tres anys per diversificar i desestacionalitzar la seva oferta. Per a això, el grup creat i dirigit per Claudi Pérez San José preveu entrar a les Illes Canàries, ampliar la seva presència a la costa de Llevant i obrir hotels urbans. En l'actualitat gestiona 7 hotels en els municipis de Sitges i Malgrat de Mar (a la província de Barcelona), El Vendrell (Tarragona), Torremolinos (Màlaga), Los Alcázares (Múrcia), Almuñécar (Granada), Sa Coma (Mallorca) i dos aparthotels a Salou (Tarragona) -oferint servei a més de 300 apartaments i propietats. L'oferta total és de 1.172 habitacions i la plantilla s'eleva a 535 empleats.

Els directius protagonistes

Anna Xicoy Newsletter

Anna Xicoy va ser nomenada aquest dimarts com a nova presidenta del Patronat de la Fundació Esade, un cop finalitzat el mandat de Jaume Guardiola, qui n'ha estat president els últims 4 anys. Llicenciada i MBA per Esade, Xicoy compta amb una dilatada trajectòria professional en l'àmbit de la gestió de serveis, tant públics com privats. Des del 2013, és directora de Negocis i Operacions i sotsdirectora general de Barcelona de Serveis Municipals (BSM).

Carles Puig de  Travy

Carles Puig de Travy ha estat reelegit degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya i va iniciar dilluns el seu segon mandat, fent tàndem amb Àngels Fitó com a vicepresidenta, en la celebració de la Nit dels Economistes. “La vocació de la junta és clara: servir, escoltar, construir i fer créixer el Col·legi d’Economistes de Catalunya, respectant la tradició que ens ha portat fins aquí i amb valentia per encarar el futur”, va dir en el seu discurs.

Vicenç del Mar

Vicenç del Mar ha estat elegit aquest dimecres nou president de l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (Aijec), en substitució de Rubén Sans, que hi ha estat cinc anys al capdavant. “Volem donar una nova embranzida a l'Aijec, posant el focus en el rejoveniment, la innovació, la digitalització i l’obertura internacional”, va explicar Del Mar, que és empresari del sector TIC i fins ara tresorer de l'associació, que està adherida a Foment del Treball.

Fabrice Ducceschi

Família Torres ha nomenat Fabrice Ducceschi nou director general de la companyia. Ducceschi prové de la direcció d'empreses del sector alimentari com Albacora Alimentos, Adam Foods i Nutrexpa, i assumirà el càrrec al grup vitivinícola l'1 de setembre, amb l'objectiu de consolidar els projectes en marxa i identificar noves oportunitats de desenvolupament de negoci.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins a la setmana que ve!