El Sabadell continua escalant en Borsa i aquest dimecres supera els 3 euros per acció, un preu no vist en setze anys. El banc que presideix Josep Oliu i dirigeix César González-Bueno és des de fa cinc anys el valor de l'Ibex-35 líder per revalorització. I és que, des que el novembre del 2020 rebutgés per primera vegada una fusió amb el BBVA (la segona va ser l'any passat) l'entitat catalana s'ha revaloritzat més del 700%.

L'acció del Sabadell, molt tocada des de la crisi financera, va arribar a mínims històrics després de l'esclat de la pandèmia. L'octubre del 2020, de fet, l'entitat va arribar a cotitzar a 0,250 euros. Però des d'aleshores, el valor de l'acció va anar recuperant-se i fins i tot ha registrat pujades a doble dígit cada any. Aquest 2025, per exemple, els seus títols pugen un 68%, el mateix que van pujar en el conjunt del 2024.

Així, l'acció del Sabadell ha tancat la jornada borsària d'aquest dimecres en els 3,04 euros per acció després de pujar un 2,22%, un nivell que no assolia des de 2009. I amb aquesta revalorització, la prima oferta pel BBVA als accionistes del Sabadell perquè vagin a l'opa continua estrenyent-se. Des de gener aquesta prima és negativa, però ara ja ho és en un 12%.

El que significa que si un inversor del banc català acudís avui al canvi, perdria un 12% respecte al valor actual de l'acció del Sabadell. Aquest canvi només es produirà si l'opa triomfa, una cosa que es coneixerà en només unes setmanes. Cal recordar que el BBVA ofereix una acció de nova emissió, a més de 0,70 cèntims (pels dividends que ja ha repartit el Sabadell) per cada 5,346 accions del banc català.

Ateses les circumstàncies, el mercat espera que el BBVA acabi millorant l'oferta per als accionistes del Sabadell, encara que el banc que presideix Carlos Torres l'ha rebutjat des que va començar aquesta operació fa ja catorze mesos. Alguns analistes, no obstant això, també consideren que el preu de l'acció del Sabadell està inflat per l'opa i es reduirà si finalment tira endavant.

L'acció del Sabadell, tanmateix, encara segueix lluny dels seus màxims històrics. El banc va arribar a cotitzar en 6,2 euros el 2007, abans de l'esclat de la crisi financera Lehman Brothers. Encara que la seva capitalització sí que està ja per sobre dels 14.000 milions que valia llavors.

El Sabadell ja val 16.000 milions en Borsa

La forta pujada de les accions del Sabadell en aquests anys, a més de les recompres d'accions, han disparat la seva capitalització borsària fins als 16.000 milions en els quals tanca aquest dimecres. El 2020, després de desplomar-se gairebé un 73%, el banc va tancar l'exercici amb un valor en Borsa de tot just 1.500 milions d'euros, que un any després ja va ascendir a 3.330 milions.

El 2022, la seva capitalització va fregar els 5.000 milions, però no va ser fins al 2024 quan va superar els 10.000 milions. I aquest 2025 ha igualat i superat el seu màxim històric, fixat en 14.000 milions. Notícies recents, com el dividend extraordinari de 2.500 milions anunciat al caliu de la venda de TSB han empès el valor de l'entitat financera en Borsa.

El pròxim dia 6 d'agost, el Sabadell celebrarà dues juntes d'accionistes. Una per aprovar la venda de la seva filial britànica TSB al Santander per 3.000 milions i una altra per poder abonar aquest dividend de 2.500 milions d'euros amb els diners ingressats per aquesta operació. El dividend no es repartirà fins a l'any que ve, però la seva aprovació per la junta és vinculant.

Amb aquests 16.000 milions, el Sabadell es col·loca al lloc quinze d'empreses més valuoses de la Borsa espanyola, per davant d'entitats com Bankinter i Unicaja. Tot i que encara lluny del Santander (111.000 milions), el BBVA (78.000 milions) i CaixaBank (prop de 55.000 milions).