Després de catorze mesos, l'opa hostil del BBVA sobre el Sabadell arriba a la seva fi. El resultat de l'operació iniciada el maig del 2024 pel banc que presideix Carlos Torres es coneixerà, com tard, el proper octubre. Però en aquest període les entitats encara enfronten cinc dates clau que marcaran el futur de l'operació i deixaran com a vencedora a només una d'elles.
La primera d'aquestes dates és el 24 de juliol, quan el Sabadell presenti al mercat el seu pla estratègic a tres anys. El banc vol mostrar davant d'accionistes minoritaris, inversors institucionals i analistes que té més valor en solitari, sense el BBVA, i indicarà quin és el seu full de ruta per continuar creixent en el període 2025-2027.
La segona data clau serà dilluns 28 de juliol, quan es complirien tres setmanes des que la CNMV va rebre el fullet actualitzat de l'opa per part del BBVA. El president, Carlos San Basilio, ha comentat en dues ocasions que volia aprovar-ho i publicar-ho com més aviat millor, i intentaria fer-ho abans d'agost. Així que li donarà el vistiplau en aquells últims dies de juliol sense descartar que ho faci el propi dilluns.
San Basilio només ha de revisar les últimes novetats, ja que la resta de l'oferta, a priori, no canvia. El BBVA va lliurar a la CNMV el fullet de l'opa actualitzat aquest dilluns al tancament de mercat. L'entitat bilbaïna ha hagut d'incorporar les condicions imposades pel Govern espanyol, que inclouen un escenari de no fusió durant tres anys. La recent venda de TSB per part del Sabadell, així com el dividend extraordinari que repartirà el banc a conseqüència d'aquesta operació i que el BBVA ha de respectar si hi ha opa.
El BBVA ha d'aclarir quins són les sinergies ara i si millora l'oferta
Principalment, ha de detallar com influeixen totes aquestes decisions en l'operació d'adquisició proposada pel BBVA als accionistes del Sabadell, quins són les sinergies ara (es van anunciar 850 milions), si millora o no l'oferta de canvi i quin serà el percentatge mínim d'acceptació que hi haurà, que pot canviar respecte al ja anunciat.
Quan la CNMV publiqui el fullet, previsiblement en aquells últims dies de juliol, hi haurà una nova data important: l'inici del període d'acceptació de l'opa. Començarà cinc dies després que els accionistes del Sabadell tinguin accés al fullet informatiu de l'opa i pot estendre's entre 15 i 70 dies segons marca la legislació espanyola. Però com el BBVA també ha d'atendre la legislació nord-americana, el termini serà de mínim un mes i màxim 70 dies.
Si es compleixen aquests terminis, el període d'acceptació arrencaria en els primers dies d'agost, per la qual cosa coincidirà amb una altra data clau en aquesta recta final de l'opa: la junta d'accionistes convocada pel Sabadell el pròxim 6 d'agost, que a més serà doble. Els inversors del banc han de votar en el mateix dia dues decisions estratègiques, però a hores diferents. Si accepten la venda de TSB per part del Sabadell al Santander al Regne Unit per uns 3.000 milions d'euros. I si aproven el dividend extraordinari de 2.500 milions que el banc pagarà amb les plusvàlues d'aquesta venda.
Finalment, l'última data rellevant a tenir en compte en aquesta operació és la del final del període d'acceptació l'opa. El BBVA ja ha anunciat que s'estendrà entre 30 i 70 dies, per la qual cosa previsiblement arrencarà a començaments d'agost. De ser així complirà el primer mes en l'inici de setembre i aquells 70 dies a meitat d'octubre.
El BBVA podria tancar aquell termini si quan passin els 30 dies ja té el percentatge de prou acceptació per poder continuar amb l'opa. Ara mateix està fixat en el 50,01%. Però també podria acabar aquest termini si ho aconsegueix setmanes més tard. És a dir, el BBVA no necessita esgotar els 70 dies del període. Aquí seran els accionistes del Sabadell els que decideixin si volen ser accionistes del BBVA acceptant el canvi proposat per l'entitat, o si prefereixen continuar sent inversors del banc català i que aquest segueixi el seu camí en solitari.