La cadena francesa de supermercats Carrefour és actualment una de les empreses de distribució alimentària amb un fort posicionament a Catalunya, que entre les seves principals fites consta l’obertura del primer hipermercat d’Espanya, al Prat de Llobregat, el 1973. Ha passat mig segle des que la companyia francesa va revolucionar el model comercial en oferir una gran varietat de productes dins d’una immensa nau industrial, en una zona a les afores de la localitat del Baix Llobregat i que, per tant, tenia un pàrquing gratuït per als cotxes. Potser una altra de les seves fites és que, 50 anys més tard, l’establiment encara segueix en mans de la cadena Carrefour. La cadena va aterrar a Catalunya per la proximitat amb el mercat francès, i va arribar a Espanya amb l'establiment Carrefour Prat, un concepte nou de venda al detall per als consumidors catalans que només estaven habituats a comprar en supermercats. El Carrefour Prat es va manternir fins pocs anys més tard, quan la firma francesa va tancar un acord amb la companyia Simago -una xarxa de grans magatzems que pertanyia al grup March, que a la vegada l'havia adquirit a la sociedad francesa Prisunic, el 1963- amb qui va crear la marca Pryca (un acrònim de Precio y Calidad) i el Pryca Prat va anar guanyant popularitat

Com a Pryca Prat va funcionar fins als anys 2000, després que el grup Carrefour ve fusionar-se amb Promodès, propietària dels hipermercats Continente, l'ensenya del hipermercat es va transformar en Carrefour, una nomenclatura que encara conserva avui en dia. En la seva política comercial, l'hipermercat va ser dels primers en introduir les marques de distribuïdor en els seus línials de venda al públic, amb els productes Pryca. De fet, tant les botigues de Pryca com les de Continente van marcar tota una època de revolució en l'oferta comercial a Espanya, per les seves característiques, promocions i per desplaçar fora dels nuclis urbans els seus establiments. 

La companyia ha celebrat aquest dilluns un acte de lliurament dels premis pime Carrefour, que han recaigut en Torrons i Mel Alemany, en la categoria de premi a la transició alimentària, i una segona distinció al Forn Franquesa, com a pime de l’any. Des de 1879, la família Alemany elabora una gran varietat de mels, torrons i altres productes des d’Os de Balaguer (Lleida). Per la seva part, Forn Franquesa, que data de 1952, és conegut popularment per les seves coques de Perafita, nom del poble on es va crear i segueix funcionant. L’acte, que ha servit de cloenda de la celebració del 50è aniversari de la presència de l’empresa a Catalunya ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha destacat el “clar compromís de la cadena amb Catalunya”. “Generar un vincle amb els productors del territori permet que els guanys i la prosperitat siguin molt més compartits”, ha afegit Aragonès, ja que, “aquesta relació estable i de llarg recorregut contribueix a la creació i manteniment de llocs treball indirectes”.

pryca prat
Entrada a l'hipermercat, en una imatge dels anys 90

Ara mateix, la cadena Carrefour té 270 establiments en funcionament per tot el territori català, i proporciona feina a 7.000 persones. Catalunya acapara prop del 18% de les 1.470 botigues que té per tot Espanya. Alhora, manté una estreta relació amb els proveïdors que estan establerts a Catalunya, en col·laboració amb 1.200 empreses, segons les dades que facilita la companyia que assegura que en la seva majoria són del Prat. Per celebrar l’aniversari, la cadena d’alimentació ha fet un seguit d’actuacions de difusió i ha posat en valor aquest relació que “històricament” ha mantingut amb els proveïdors locals i, especialment, amb la zona del Prat de Llobregat i la seva àrea d’influència. El director de l’establiment, Víctor Camps, així ho va reconèixer en un acte celebrat recentment en què es va donar inici a una fira de productes de proveïdors locals i que es va completar amb una petita exposició de fotografies de la història del primer hipermercat espanyol.

Camps va recordar que l’arribada de la cadena de distribució francesa va ser un revulsiu per al model comercial espanyol i una empenta econòmica per a la població del Prat i la zona de la comarca del Baix Llobregat. La memòria històrica xifra en unes 300 les persones que van trobar una feina en el nou hipermercat. Actualment aquest centre comercial està format per un hipermercat i una galeria, amb una sala de venda de 12.500 m2 i 2.300 places d'aparcament en superficie. 

La companyia ha mantingut l'aposta per aquest centre i ja fa 10 anys, coincidint amb el 40 aniversari de la seva obertura, va destinar uns 850.000 euros en una reforma, que va tenir per objectiu adequar la superfície a les noves necessitats de sostenibilitat i millorar els espais de venda. Es van substituir els equips d'il·luminació i climatització de la galeria comercial per altres de més eficients amb la incorporació de tecnologies LED i en la zona del pàrquing es van incorporar places de vehicles elèctrics, per a famílies nombroses, persones amb mobilitat reduïda i motocicletes.

La companyia ha celebrat aquest dilluns un acte de lliurament dels premis pime Carrefour, que han recaigut en Torrons i Mel Alemany, en la categoria de premi a la transició alimentària, i una segona distinció al Forn Franquesa, com a pime de l’any. Des de 1879, la família Alemany elabora una gran varietat de mels, torrons i altres productes des d’Os de Balaguer (Lleida). Per la seva part, Forn Franquesa, que data de 1952, és conegut popularment per les seves coques de Perafita, nom del poble on es va crear i segueix funcionant. L’acte, que ha servit de cloenda de la celebració del 50è aniversari de l’empresa a Catalunya ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha destacat el “clar compromís de la cadena amb Catalunya”. “Generar un vincle amb els productors del territori permet que els guanys i la prosperitat siguin molt més compartits”, ha afegit Aragonès, ja que, “aquesta relació estable i de llarg recorregut contribueix a la creació i manteniment de llocs treball indirectes”.