La Fiscalia Provincial de Barcelona ha obert una investigació a Glovo per determinar si podria estar cometent un "delicte contra els drets dels treballadors" per utilitzar suposadament falsos autònoms. Les diligències de recerca que ha ordenat la Fiscalia de Barcelona es produeixen arran d'un informe elaborat per la Inspecció de Treball i Seguretat Social, que va remetre al seu torn la Fiscalia General de l'Estat el mes d'octubre passat. En aquest informe Inspecció de Treball posava en coneixement de la Fiscalia l'actuació de les societats mercantils de Glovo per considerar que "podria ser constitutiva d'un delicte contra els drets dels treballadors".

En concret, segons ha avançat El País, aquest informe d'Inspecció de Treball recull nombrosos casos de repartidors que treballen per compte propi com a falsos autònoms, però que hi haurien, segons el seu criteri, ser treballadors assalariats. Des del Ministeri de Treball han informat aquest dimecres que aquesta empresa podria, d'aquesta manera, estar vulnerant el Codi Penal "per no atendre els requeriments que se li han realitzat perquè reconegui com a treballadors per compte d'altri els seus repartidors" en compliment de la denominada llei rider.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va anunciar fa mesos que s'instaria la Fiscalia General de l'Estat a investigar si les empreses de repartiment estan vulnerant els drets fonamentals dels treballadors. La ministra va avisar que encara que la llei rider funciona i la majoria de les empreses estan complint amb les seves obligacions "el pes de la llei" cauria sobre aquelles que la incompleixin.

Díaz es va referir a les sancions imposades per la Inspecció de Treball a Glovo per la manca de cotització dels seus empleats, per la vulneració de forma reiterada de la norma i per l'obstrucció a la tasca inspectora. "El següent pas és la Fiscalia General de l'Estat i veure si hi ha invasió de l'esfera penal per la rebel·lió en què es troben algunes d'aquestes empreses a Espanya", va dir en aquell moment la vicepresidenta. 

Reiterades sancions a Glovo

El setembre de 2023, Riders i taxistes, units en l'Associació Observatori de Treball, Algoritme i Societat, van presentar la primera querella criminal contra Glovo per presumptes delictes contra la hisenda pública, contra la seguretat social i també delicte d'estafa i contra els drets dels treballadors per insistir en l'ocupació de falsos autònoms, malgrat les reiterades denúncies i multes per incomplir la llei en aquest sentit. La plataforma, formada per l'associació de riders RidersxDerechos i Taxi Project 2.0, considera que la recent reforma del Codi Penal permet jutjar la "persistència" de l'empresa, ara propietat de Delivery Hero.

"En el dia d'avui, amb més de 50 sentències en contra seu per la violació de drets laborals -una d'elles del Tribunal Suprem- persisteixen en la violació sistemàtica dels drets laborals, en rebel·lia oberta contra les sentències i persisteixen en el frau continuat, camuflant-lo amb canvis irrellevants en l'aplicació, que no fan més que empitjorar la situació de treballadors i treballadores", destacaven des de la plataforma. 

Glovo, fundada per Óscar Pierre a Barcelona i que fa un parell d'anys va passar en mans de la multinacional Delivery Heroacumula centenars de milions d'euros en sancions per la Inspecció de treball amb relació als falsos autònoms. Líders sindicals i ministeri de Treball han continuat denunciant que la pràctica general de no contractar i utilitzar falsos autònoms ha continuat sent la tònica dominant.