Riders i taxistes, units en l'Associació Observatori de Treball, Algoritme i Societat, han presentat la primera querella criminal contra Glovo per presumptes delictes contra la hisenda pública, contra la seguretat social i també delicte d'estafa i contra els drets dels treballadors per insistir en l'ocupació de falsos autònoms, malgrat reiterades denúncies i multes per incomplir la llei en aquest sentit. La plataforma, formada per l'associació de riders RidersxDerechos i Taxi Project 2.0, considera que la recent reforma del Codi Penal permet jutjar la "persistència" de l'empresa, ara propietat de Delivery Hero.

"En el dia d'avui, amb més de 50 sentències en contra seu per la violació de drets laborals -una d'elles del Tribunal Suprem- persisteixen en la violació sistemàtica dels drets laborals, en rebel·lia oberta contra les sentències i persisteixen en el frau continuat, camuflant-lo amb canvis irrellevants en l'aplicació, que no fan més que empitjorar la situació de treballadors i treballadores", desenvolupa en nota de premsa la plataforma.

La plataforma lamenta que el pas dut a terme amb aquesta denúncia "no havia de recaure en l'observatori i les entitats col·laboradores, és a dir, en els treballadors". El fet que "durant aquests dos últims anys els treballadors s'han continuat trobant en una indefensió total, posant en risc les seves vides per poder subsistir i sobreviure", fa que taxistes i repartidors apuntin en el seu comunicat a l'estat i el govern com els responsables que haurien d'haver denunciat o actuat d'ofici davant dels abusos. "Hem estat testimonis de com han estat les empreses les que han imposat les regles del joc, per sobre de qualsevol institució, inclòs l'Estat", afegeix la companyia.

Contra 3 articles del Codi Penal

L'Associació apunta a pràctiques contràries als articles 305 i 305 bis del Codi Penal per defraudar a Hisenda a obligar que treballadors per compte aliè emetin una factura falsa. Els acusa també de "defraudar en l'IVA, en deduir-se el suportat a la factura, amb dany a l'erari públic i defraudació a la Seguretat Social".

En segon lloc, riders i taxistes apunten a l'article 311 del Codi Penal, ja que la contractació de falsos autònoms suposa "un engany" i un "abús" davant del seu estat de necessitat, "per la seva especial situació de vulnerabilitat i amb greu perjudici a les seves condicions laborals i de seguretat social".

I, en tercer lloc, "per un delicte d'estafa de l'article 248 del Codi Penal", ja que les condicions legals i de seguretat social "van perjudicar" als treballadors, apunta la plataforma, que veu un agreujant en el fet que tot això "va afectar el treball com bé de primera necessitat, al col·lectiu de treballadors, que va deixar en difícil situació econòmica, amb gran volum de perjudicats utilitzats en la seva ideació del frau per a lucre personal, simulant treballs en benefici propi i perjudici de tots ells".

Sentència del Suprem

El col·lectiu defensa que els fets van quedar provats amb la sentència del Tribunal Suprem del 25 de setembre de 2020, "en la que es va unificar doctrina fixant els criteris determinants per concretar l'existència de la laboralitat dels falsos autònoms de Glovo". Amb tot i amb això, la plataforma denuncia que no s'han regularitzat els comptes dels treballadors, i per això es fa el salt a la via penal, "fins i tot que els responsables d'aquestes empreses que s'han dedicat deliberadament i sistemàticament a vulnerar drets dels treballadors i treballadores (...) responguin per la via penal per tan cruels actes que porten realitzant des de fa tants anys".

"Si volem continuar vetllant per un marc de drets laborals adquirits i per la cosa pública, no podem deixar que continuï produint-se tal frau a la Seguretat Social i a Hisenda. Cal passar comptes", ha declarat Núria Soto, membre de l'associació. Tito Álvarez, portaveu d'Elit Taxi, també integrada a l'associació, ha assegurat que la querella "és pionera a Espanya i s'ha mostrat convençut "que els tribunals veuran prou evidències per imputar tots els presumptes delictes que són molt evidents per part de Glovo".

Glovo, fundada per Óscar Pierre en Barcelona i que l'any passat va passar en mans de la multinacional Delivery Hero, acumula centenars de milions d'euros en sancions per la Inspecció de treball amb relació als falsos autònoms. Líders sindicals i ministeri de Treball han continuat denunciant que la pràctica general de no contractar i utilitzar falsos autònoms ha continuat sent la tònica dominant.