2022 ha estat un any favorable per a la captació d’inversió estrangera a Catalunya, tant pel que fa al nombre de projectes com per la seva quantia econòmica. Durant l'últim any, l’agència per a la competitivitat Acció va contribuir a materialitzar 94 projectes (un 14% més que en 2021), per un valor de 620 milions d'euros. Destaca el fet que 4 de cada 10 projectes (44%) corresponen a noves implantacions empresarials de companyies que no estaven establertes a Catalunya i la resta són ampliacions de capacitat productiva o de noves unitats de negoci de les companyies amb instal·lacions al territori.

Aquests projectes s’han materialitzat en l’establiment a Catalunya de diverses fàbriques, centres de desenvolupament i headquarter i, tenint en compte que un dels propòsits bàsics és aconseguir la reindustrialització del teixit, s’ha focalitzat en projectes industrials i d’alt valor tecnològic per fonamentar el hub tecnològic del conjunt del país i de la seva capital, Barcelona. Això es fa palpable perquè el sector industrial va ser el que va rebre més inversions de capital estranger, un 85% del total (527 milions d’euros), i els principals països van ser Alemanya, Estats Units i França.

"La valoració és excel·lent, tenint en compte les dificultats en el context global", ha remarcat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. El govern s’ha esmerçat en captar inversions estrangeres que reforcin el sistema productiu de Catalunya i que impulsin les transformacions que s’han marcat com a objectiu: ajudar a les cadenes de valor on ja hi ha un important posicionament i on el teixit industrial és fort en sectors estratègics i, de manera transversal, que ajudin a fer un salt tecnològic.

El Govern valora els principals motius pels quals una empresa estrangera decideix apostar per Catalunya: hi ha talent qualificat local i capacitat per atraure talent d’arreu del món; hi ha bona qualitat de vida; i la ubicació geoestratègica, ben connectat i que es pot considerar una porta a Europa. En aquest sentit, Catalunya vol atraure inversió estrangera productiva perquè genera riquesa i llocs de treball, però també perquè és important com a element tractor en la transformació del model productiu, amb dos grans eixos, d’una banda, la digitalització i, de l’altra, la sostenibilitat.

El conseller Torrent ha destacat que el nombre de llocs de treball generat ha arribat a la xifra de 3.464 persones ocupades directament per a les empreses, un 11% més de creixement respecte de 2021. Del total, un 57% dels llocs de treball creats és de caràcter tecnològic. Indirectament, segons les dades d’Acció, els recursos invertits han permès mantenir uns 1.500 llocs de treball indirectes que estaven en risc de desaparèixer perquè corresponent a empreses proveïdores. De fet, per cada euro públic que la Generalitat es destina a la captació d’inversió -des d’Acció i altres instruments- s’atreuen 222 euros.

Les economies industrials són més innovadores, estan més internacionalitzades, són més productives i generen una ocupació més estable i de més qualitat. Sectorialment, destaquen els projectes d’inversió d’empreses de l’àmbit de les TIC-tech (22% del total), la química i plàstics (14%), l’alimentació (10%), la indústria farmacèutica (7%) i l’automoció - mobilitat (6%). Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció, Albert Castellanos, “és molt positiu que la indústria concentri el 85% del volum d'inversió captada durant el 2022, un percentatge més alt que l'any anterior, que demostra que l'estratègia del Govern, que es recull al Pacte Nacional per a la Indústria, està tenint bons resultats".

En total s’han atret inversions provinents de 28 països diferents, la xifra més elevada de la sèrie, fet que demostra “la capacitat de Catalunya per diversificar les fonts de nous projectes”, amb 28 països diferents per a la captació del total de 94 projectes. Encapçalen la llista Alemanya (amb el 17% del total de projectes), els Estats Units (11%), França (10%), Argentina (10%), Regne Unit (6%) i Suïssa (7%). Hi ha encara una gran concentració a Europa com a nucli de la generació de recursos, d’on provenen dos terços dels recursos totals, seguit d’Amèrica amb un 26%.

Un quinquenni molt favorable

En el balanç global, en el període 2018-2022, la inversió estrangera productiva que s’ha materialitzat a Catalunya ha assolit els 2.400 milions d’euros, un 65% més que durant el quinquenni anterior, amb 421 projectes que han generat 20.000 llocs de treball.

En aquesta línia, Albert Castellanos també ha destacat que entre els anys 2018 i 2022 hi ha una inversió industrial de 1.800 milions d’euros, quan un quinquenni anterior va ser 860 milions d’euros. Per tant, s’ha més que doblat la inversió industrial en l’últim quinquenni que mostra la reorientació de la política del govern pel que fa al foment de les inversions estrangeres.

El conseller de Treball ha destacat que aquesta inversió arriba en un context “extremadament complex com l’actual” i després de les disrupcions que han generat els dos anys de pandèmia als mercats internacionals, a més de la proliferació de la legislació proteccionista que s’està expandint arreu. També hi ha una tendència a la proximitat dels centres de decisió i de producció dels negocis, davant les disrupcions que s’ha registrat a les cadenes de valor, sobretot en els elements més crítics, per tant, hi ha un procés de relocalització de la producció. Per tant, hi ha una relocalització cap als mercats europeus que “estem aprofitant”.

Pel que fa a les previsions de futur, actualment Acció està treballant amb una cartera de gairebé 600 projectes d’inversió. De fet, segons Castellanos, “el 50% de les empreses que han invertit a Catalunya el 2022 amb l’assessorament d’Acció asseguren que preveuen tornar a invertir-hi en el futur”.