Qualsevol que passi per davant de la Casa Batlló del Passeig de Gràcia es trobarà amb una cua de turistes, més o menys llarga segons el dia, que volen visitar aquest monumental edifici dissenyat per Antoni Gaudí (a la foto superior, a l'últim Sant Jordi). El preu de les entrades d’aquest diumenge va entre els 31 i els 51 euros en funció del programa contractat i com que el número de visitants anuals s’aproxima als dos milions, doncs, queda clar que és una mina d’or.
La Casa Batlló és propietat dels cinc germans Bernat Serra, hereus d’Enric Bernat Fontlladonosa (1923-2003) i de Núria Serra Roig (1923-2022), el matrimoni fundador de Chupa Chups. Quan els germans Bernat es van vendre aquest conegut fabricant de caramels amb pal el 2006 a la multinacional italiana-holandesa Perfetti van Melle, ja eren els amos de la Casa Batlló des de feia una dècada, però encara no l’havien transformat en un imant pels turistes. Amb la venda de Chupa Chups, els Bernat van diversificar els negocis: primer en el sector turístic, precisament per potenciar la Casa Batlló, i després en l’immobiliari, logístic, fons d’inversió... fins abastar, en els últims anys, les start-ups i la tecnologia.
Però la joia de la corona continua sent el monumental edifici del Passeig de Gràcia perquè tal com s’indica en els informes de gestió de Bernat Family Office SL, el seu hòlding empresarial, els ingressos consolidats d’aquest grup familiar “estan sempre molt correlacionats amb el que passi amb la filial Casa Batlló SL que, a la vegada, ha mostrat una correlació entre la seva xifra de negoci i l’evolució del turisme a Barcelona”.
En l’exercici de 2023, l’últim que s’ha fet públic, amb 1,57 milions de visitants, Casa Batlló va generar uns ingressos de 56,26 milions d’euros, un 54% més que en l’any abans, mentre que els beneficis es van disparar fins prop dels 23 milions, un 84% més. El dividend per a la família propietària va ser de 15 milions d’euros, quan l’any abans ja n’havien obtingut 10 milions.
Casa Batlló ha generat uns beneficis de més de 100 milions d’euros en un període de només 10 anys i això que el 2020, per culpa de la pandèmia, van tancar amb unes pèrdues d'1,4 milions i, a l’any següent, amb uns esquifits guanys de 279.000 euros perquè encara es mantenien les restriccions d’aforament. Amb la tornada del turisme internacional un cop superada la pandèmia, s’han disparat els beneficis. En això també ha influït, tal com assenyalen els informes de gestió, la reforma de l’edifici acabada el 2021 i la “redefinició” del projecte museogràfic, amb la incorporació de multitud d’elements tecnològics que han possibilitat apropar aquesta obra a “públics diferents dels tradicionals”.
El holding Bernat Family Office inclou tres empreses més: les immobiliàries Residencial Pineda Spring i Upside Investments, així com una participació del 30% de Conwey, del sector logístic. La societat holding va tenir el 2023 uns beneficis de 29,18 milions d’euros, que majoritàriament provenien de Casa Batlló.
Bernat Family Office té com a accionistes els cinc germans Bernat Serra, cadascun amb una participació del 20% a través de les seves respectives patrimonials: Marcos (amb la patrimonial Garnex), Ramon (Comberci), Xavier (Abundium), Nina (Buvel Invest) i Marta Bernat Serra (Serrasbu). A banda del family office, ja sigui junts o per separat, han invertit en negocis molt diversos.
Quan encara eren propietaris de Chupa Chups, tenien una dimensió pública, apareixien en els mitjans, sobretot Xavier Bernat Serra per la seva condició de president i conseller delegat. En l’actualitat, tret d’aparicions puntuals de les germanes Nina i Marta en les pàgines de cultura de la premsa per relatar aspectes de la Casa Batlló, mantenen una actitud de discreció. Com altres rics sense cara, no circulen fotografies actualitzades d’aquesta família.
En una entrevista al periodista Serafí del Arco poc abans de la venda de Chupa Chups, Xavier Bernat va afirmar que entregar la gestió a executius externs a la família els va fer “perdre terreny” perquè, si bé van sanejar la companyia, la facturació va caure a la meitat. Xavier Bernat va cedir la posició de conseller delegat entre 2001 i 2005, però la va recuperar per encarar la venda.
Segons es va publicar en aquell moment, Perfetti van Melle va pagar 400 milions d’euros, però Xavier Bernat va assegurar públicament que per aquest import mai s’haurien venut la companyia. Gairebé 20 anys després encara es desconeix per quant se la van vendre.
A banda de Casa Batlló, la família manté una gran activitat immobiliària. El 2021 van vendre l’edifici d’oficines del número 123 de la Diagonal per 55 milions d’euros –amb unes plusvàlues de 20 milions– a Metrópolis, el grup en el qual inverteixen les grans famílies barcelonines.
Els germans Bernat Serra també controlen dues sicavs: Lago Erie, presidida per Marcos; i Vifag 2002, per Xavier. Van tancar l’any passat amb un inversions properes als 100 milions d’euros.

Cada germà té unes funcions dins del holding familiar i, a banda, porten a terme altres activitats pel seu compte. Per exemple, Marcos presideix Bernat Family Office i Casa Batlló, així com una sicav. I controla inversions en diversos països –també als Estats Units– en fons, star-ups o companyies tecnològiques.
Ramon apareix com a vicepresident del holding, però, a títol personal, fa dos anys va crear d’una tacada tres societats de capital risc (Hinise, Saadiyat i Glass Ceiling). Xavier és conseller delegat de Bernat Family Office i vicepresident de Conwey entre altres societats, i el febrer passat va constituir Kelp Ventures, per a la comercialització de materials i souvenirs turístics.
Pel que a les dues germanes, Nina és una de les més implicades en la gestió de Casa Batlló, però també està darrera de Cap de Barbaria, un celler de vins a Formentera. I Marta va constituir el 2023 Part Time Living, una gestora de coliving amb Juan Carlos Tous de la Prada, cofundador de la plataforma audiovisual Filmin.
Tant el seu pare –Enric Bernat Fontlladonosa– com la mare –Núria Serra Roig– pertanyien a nissagues de pastissers barcelonins. El 1950, Enric Serra –tercera generació de pastissers– va crear un obrador anomenat Productos Bernat, al qual s’hi va afegir Núria quan encara era la seva promesa i, el 1954, van comprar Granja Asturias, un proveïdor asturià de derivats de la poma. El 1958 va adquirir la patent d’un caramel de forma esfèrica que se subjectava amb un palet i que, en aquell moment, s’anomenava ‘Gol’, fabricat per l’empresa barcelonina Reñé SA. Aquest és l’origen de Chupa Chups.
En la dècada dels vuitanta, Enric Bernat era accionista i president de la companyia Iberia de Seguros i planejava obtenir una fitxa bancària per aixecar un nou banc d’inversions a Catalunya. Aquests plans van fracassar, Iberia estava en dificultats i Bernat es va quedar el seu actiu més preuat a principis de la dècada dels noranta: la Casa Batlló, per 3.600 milions de pessetes (21,6 milions d'euros). Abans, Sotheby's la va treure a subhasta, però no trobar comprador.