La companyia catalana Ideaded invertirà 12 milions d’euros per obrir la sala blanca de semiconductors privada més gran del sud d’Europa, amb una superfície de 500 metres quadrats a les seves instal·lacions fabrils de Viladecans (Barcelona). Per al projecte, que es posarà en marxa a començaments de 2023, el fabricant contractarà unes 70 persones i elevarà la plantilla a un total de 100 treballadors altament qualificats, principalment enginyers i perfils relacionats amb desenvolupament de materials i processos per la producció de capes fines, així com el modelatge de la tecnologia.

La sala es destinarà al desenvolupament continu, testatge i la producció de sèries curtes de microxips, entre 5 i 20 milions d’unitats anuals. La tecnologia dels microxips ha estat desenvolupada pels equips d’Idead. Una de les característiques diferencials d’aquesta tecnologia és que els semiconductors que han desenvolupat no es fabriquen amb silici, el recurs més utilitzat per la majoria de les empreses del sector, sinó que es basen en altres materials orgànics, cosa que els permet reduir els costos de producció i alhora garantir els més alts estàndards de qualitat.

Segons el conseller delegat de la companyia, Eduard Puig, Eduard Puig, cal valorar el talent local de què es pot disposar en activitats com la que duu a terme Ideaded. "Hi ha talent, i amb una enorme capacitat per desenvolupar tecnologies disruptives, que avui dia es desenvolupen majoritàriament a l'exterior”, ha dit i ha alertat del fer que “fins ara, professionals catalans en aquest sector han hagut d'anar-se'n a treballar altres països”.

La posada en marxa de la sala blanca és part d’un projecte més ambiciós que implica ampliar-la fins als 2.500 metres quadrats de superfície. Aquest segon equipament comportarà una inversió de 200 milions d’euros i generarà un miler de llocs de treball qualificats. Se sumaria a la zona de fabricació i oficines d’uns 7.000 metres quadrats que la companyia va inaugurar a Viladecans fa gairebé un any.

Actualment, la companyia se centra en el desenvolupament de xips per a la Internet de les Coses (IoT) i Internet of Everything (IoE), que responen a la demanda de les grans empreses globals de sectors com les telecomunicacions, el retail i l’automoció.

Per construir la innovadora sala blanca de semiconductors, l’empresa ha autofinançat el 50% del projecte i el capital restant prové d’un préstec de sis milions d'euros a través d'Avançsa i de l'ICF (Institut Català de Finances) i un ajut de 217.488 euros en la línia de reindustrialització de la Direcció General d'Indústria.

La companyia, que es va crear el 2015 a Girona, va presentar la seva estratègia a futur aquest dijous al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i al conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. Aquest últim va destacar que Catalunya compta amb “un ecosistema en l’activitat de semiconductors encara en fase de desenvolupament, però amb una projecció de creixement molt elevada per als pròxims anys i és per això que acompanyem i donem suport a projectes que reforcen aquest ecosistema, que el fan créixer, que progressivament augmenten el pes de Catalunya en aquest àmbit tan decisiu per al futur de l’economia”.

Malgrat aquests avantatges, els reptes principals de l’ecosistema es basen en la complexitat de la cadena de valor, la concentració geogràfica de l’oferta, la necessitat de grans inversions de capital, d’innovació constant i de talent i el gran consum d’aigua que requereixen les fàbriques.

idead eduard puig
El conseller delegat d'Ideaded, Eduard Puig, amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Els semiconductors, un sector incipient a Catalunya

Segons l’estudi Els Semiconductors a Catalunya, l’ecosistema a Catalunya està en una fase incipient. A banda de centres tecnològics, universitats o altres associacions que ja hi treballen, està format per empreses internacionals com Festo, EBV Elektronik, Hitachi o Kistler juntament amb pimes catalanes com Ideaded, LAB Circuits, Imasenic o Avant Studio. A més, també cal destacar la presència de proveïdors químics com Basf, Air Liquide o Merck, entre d’altres.

Els semiconductors són un element crucial en l'electrònica moderna. Segons es preveu, el sector de l’automoció és una de les indústries que viurà un creixement de la demanda més elevat (+10,3% anual fins al 2025) per la gran necessitat de xips i semiconductors que requereixen els nous vehicles elèctrics, connectats o autònoms.

Per al 2022, s'espera que la indústria mundial dels xips de semiconductors arribi als 600.000 milions de dòlars. En xifres globals, el 2021 els ingressos de la indústria mundial de semiconductors van ascendir a 583.480 milions de dòlars, un augment considerable respecte l'any anterior, en què els ingressos totals van arribar als 466.240 milions de dòlars.