L'inesperat canvi de decisió de Nadia Calviño, que aquest divendres s'obria a revisar l'impost a la banca, ha animat al sector financer, que dilluns vinent es reunirà amb la vicepresidenta primera del Govern espanyol per última vegada aquest 2023. El nomenament de la també ministra d'Economia com a nova presidenta del BEI, fa que aquesta cita pugui ser també de les últimes amb el sector amb la gallega al capdavant.

Els bancs espanyols no només han criticat l'impost des que es va anunciar l'any passat, principalment perquè està plantejat sobre ingressos i no per beneficis, també ho han recorregut. A priori, el gravamen, anava a estendre's dos anys i es va plantejar pels "resultats extraordinaris" que anaven a obtenir a conseqüència de la pujada de tipus.

Però el to es va elevar m'escampo en octubre, Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, van presentar l'acord de coalició PSOE-Sumar i incloïa fer-ho permanent. Tota la banca tornava a pronunciar-se negativament sobre aquesta decisió. "Allargar l'impost és pegar-se un tret al peu", declarava recentment el CEO de CaixaBank, Gonzalo Gortázar. "L'impost no és, ni ha estat, una bona idea", indicava Onur Genç, CEO de BBVA.

Semblava que estava tot perdut, ja que el Govern espanyol va declarar recentment que podria modificar-se l'impost a les energètiques (un altre sector que han gravat amb un impost extraordinari) però Calviño, havia tancat la porta. Tanmateix, de forma inesperada, la vicepresidenta primera comunicava divendres que revisarà el tribut als bancs "tenint en compte que les circumstàncies han canviat" i ja no s'està davant del mateix escenari de tipus d'interès.

Quan es va anunciar el juliol del 2022, es va produir la primera pujada de tipus en 11 anys per frenar la inflació i després d'ella van arribar deu pujades més que han portat els tipus al 4,5%. Però el preu dels diners s'ha instal·lat en aquest nivell des de setembre i no s'ha tornat a pujar en les últimes dues reunions de política monetària i la presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha lliscat que podrien mantenir-se un temps per després començar a baixar. Una cosa que els propis bancs veuen possible a finals de 2024.

I és en aquest nou context, en el qual les hipoteques existents s'estan encarint, s'estan venent fins a un 20% menys de noves hipoteques que fa un any, i l'economia ha començat a alentir-se, Calviño considera ara que l'impost podria plantejar-se d'una altra manera. Encara que no ha revelat si l'aplicarà sobre beneficis o si no preveu allargar-lo, la qual cosa xocaria amb la mesura pactada amb el partit de Yolanda Díaz.

El sector financer espera poder tenir una mica de certesa dilluns. Segons fonts financeres, encara que el tema que centra la reunió és com estan funcionat els ajuts per a hipotecats que es van posar en marxa el gener (una altra mesura on la banca i el Govern xoquen en el seu plantejament) el sorprenent anunci de Nadia Calviño requerirà el seu protagonisme.

"Em sembla que és el moment de revisar i veure si cal ajustar alguns dels paràmetres al nou escenari en el qual som, en el qual ja no hi ha aquesta pujada tan ràpida dels tipus d'interès i aquesta pujada tan ràpida dels preus de l'energia. Hem de veure si aquests dos impostos cal fer algun ajustament o no", declarava Calviño en Antena 3.

La banca revisa els ajuts a hipotecats després de la seva baixa acollida

Gairebé un any després de la seva posada en marxa (van arrencar al gener) tot just 42.000 famílies han sol·licitat els ajuts per a hipotecats, recollits en el Codi de Bones Pràctiques. I gairebé el 50% han estat rebutjats perquè no complien els requisits, segons dades aportades pel Banc d'Espanya. I és precisament aquí on vol intervenir Calviño, en modificar els requisits perquè arribin a més famílies i les seves sol·licituds no siguin rebutjades.

De fet, el mateix Pedro Sánchez va anunciar el dia de la seva investidura que ampliaria de 29.000 a 38.000 euros el llindar de renda per sol·licitar el Codi de Bones Pràctiques. Però aquesta decisió ha de negociar-se amb la banca (que s'oposa) aquest dilluns, en un encontre formal entre les patronals del sector (AEB, CECA i Unacc), el Banc d'Espanya, Asufin i la ministra econòmica.

Tota la banca ha defensat que el Codi de Bones Pràctiques està funcionant bé i asseguren que si no té tantes sol·licituds com s'esperava és perquè l'economia està anant millor del previst quan van començar a pujar els tipus. El propi Banc d'Espanya ha recolzat aquesta tesi, encara que també és cert que ha deixat en evidència les xifres anunciades pel Govern.

I és que Economia va anunciar que els ajuts d'alleujament per a hipotecats podrien arribar a un milió de llars en dos anys i el supervisor va indicar que a tot estirar arribarien a 270.000 llars.