El govern espanyol es replanteja l'impost creat per gravar temporalment els beneficis extraordinaris aconseguits per les energètiques per l'increment dels preus de l'energia, perquè cal veure si es continuen produint i perquè cal tenir en compte les grans inversions que requereix la transició energètica.

"És important determinar si continuen existint o no aquests beneficis extraordinaris que intentaven ser identificats en aquesta figura. La fiscalitat habitual es pot corregir, modular, però ja no estem parlant de beneficis extraordinaris, estem parlant d'una altra cosa", ha dit a EFE la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

A més d'identificar beneficis extraordinaris, cal ser conscients que "és imprescindible una reinversió massiva per a la transformació del sistema energètic" i que com més aviat millor s'aconsegueixi fer aquesta transició, "més estables, predictibles, nets i assumibles seran els preus de l'energia", ha dit.

"Si hi ha beneficis extraordinaris, vegem com es pot contribuir" per evitar que "uns guanyin molt" i tots paguin més. "I com pot vostè -companyia energètica- pot assegurar que manté o augmenta aquesta reinversió".

"Estem analitzant quines són les referències fàctiques, quines són les necessitats i quina és la millor manera tècnicament de resoldre aquest assumpte", ha assenyalat, sempre amb la vista posada que el canvi sigui un procés àgil, però també "just" des del punt de vista de "repartiment de beneficis i costos".

Cada euro invertit en transició energètica, en eficiència, en renovables o en descarbonització del sistema és un cost en què no s'incorrerà demà "i són reduccions d'importacions en la balança comercial, són beneficis immediats" i, per tant, "com més aviat millor".

Un sistema fiscal, ha insistit, ha de ser essencialment just i "si hi ha un increment important dels beneficis dels guanys això requereix una reacció".

En relació amb la possibilitat d'ampliar les mesures aprovades per pal·liar els efectes de la crisi energètica sobre les famílies que vencen a fi d'any, Ribera ha considerat "capital" garantir la cobertura dels consumidors més vulnerables per renda.

Respecte a la resta de ciutadans a la qual es van ampliar els ajuts (classe mitjana), caldrà veure si les mesures "tenen totes sentit o si hi ha aspectes que es poden anar modulant". "Aquest és un exercici que estem fent en l'àmbit tècnic entre els diferents ministeris", ha afegit.