El govern d'Espanya també obre la porta a revisar l'impost extraordinari a la banca, després d'assegurar que faria el mateix amb el gravamen a les empreses energètiques. La vicepresidenta primera del govern d'Espanya i ministra d'Economia, Comerç i Suport a l'Empresa, Nadia Calviño, ha avançat aquest divendres que es revisarà el tribut als bancs "tenint en compte que les circumstàncies han canviat" i ja no s'està davant del mateix escenari de tipus d'interès.

"Em sembla que és el moment de revisar i veure si en cal ajustar alguns els paràmetres al nou escenari en el qual som, en el qual ja no hi ha aquesta pujada tan ràpida dels tipus d'interès i aquesta pujada tan ràpida dels preus de l'energia. Hem de veure si aquests dos impostos cal fer algun ajustament o no", ha apuntat Calviño en declaracions a Antena 3 recollides per Europa Press.

La vicepresidenta primera ha defensat que el govern d'Espanya "va fer molt bé en posar aquests impostos en aquell moment, que a més han complert la recaptació prevista per Hisenda i servit d'exemple per a altres països europeus.

"Creo va ser una bona decisió. Igual que ara em sembla que és el moment de revisar i veure si cal ajustar (...) Sempre ho hem dit, que anàvem a fer l'anàlisi d'aquests dos imposats per veure si cal mantenir-los de cara al futur i amb quins paràmetres, de cara que continuïn tenint el mateix impacte positiu des del punt de vista de la recaptació i des del punt de vista econòmic", ha precisat Calviño.

"És una bona notícia que el BCE hagi parat les pujades de tipus"

La vicepresidenta primera ha considerat una "bona notícia que el Banc Central Europeu (BCE) hagi parat la pujada dels tipus d'interès, i ha negat que l'alça tan "ràpid i intens" que es va experimentar hagi alentit l'economia espanyola d'una manera preocupant.

"El que es veu és un alentiment important de l'economia europea i una baixada molt ràpida de la inflació. Espanya ja està en el 3,2%, la mitjana d'aquest any quedarà al 3,6% (...) Estem veient un impacte bastant moderat, excepte per a aquelles famílies i empreses que tenen crèdits amb tipus d'interès variable. I per això hem estat treballant ja des de l'any 2021 amb els bancs, per poder donar mesures d'alleujament a les famílies que tenen hipoteques amb tipus d'interessos," ha explicat.

La vicepresidenta ha indicat que aquestes mesures d'alleujament es mantindran i ha assenyalat que la pròxima setmana té una altra reunió amb les entitats bancàries per continuar avançant en aquesta i altres mesures relacionades amb l'atenció a les persones grans.

"Estem veient amb els bancs ampliar el codi de bones pràctiques per als deutors hipotecaris per estendre a l'any que ve la possibilitat de canviar les hipoteques de tipus variable a tipus fix, de forma gratuïta i també l'amortització anticipada dels crèdits. Aquesta ha estat una mesura d'alleujament que està tenint una gran acollida i que és molt important i com encara la pujada de tipus es notarà en les hipoteques l'any que ve, estendrem a l'any que ve aquesta possibilitat de canviar de forma gratuïta", ha explicat.

Calviño ha apuntat a més que parlarà també amb les entitats de l'extensió dels caixers automàtics i altres sistemes d'accés a l'efectiu per a tots els pobles d'Espanya. "Ja estem per sobre del 90%, més de 250 pobles han rebut o tenen ja un caixer o un altre instrument i tot això el parlaré amb els bancs la setmana que ve i amb els usuaris bancaris", ha precisat.

Els dipòsits ja s'estan remunerant

Sobre la remuneració dels dipòsits per part de les entitats financeres, Calviño ha indicat que "va millorant i a poc a poc els bancs ja estan començant a remunerar".

"Ho notem també perquè està baixant relativament la participació dels clients minoristes en la compra de lletres del Tresor, però hem tancat l'any amb una campanya de deute públic extraordinari. S'està pagant menys tipus d'interès pel deute espanyol que per l'alemanya a curt termini. Hem tancat una campanya de deute en el qual hem pogut emetre 5.000 milions d'euros menys, en total 65.000 milions d'euros en termes nets", ha remarcat.