El Banc d'Espanya ha estat l'última institució a destacar la fortalesa de la banca europea, descartant un efecte major de la crisi financera originada als Estats Units sobre les entitats bancàries del Vell Continent. Malgrat que el temor d'un efecte contagi originat per la fallida de Silicon Valley Bank sembla haver-se mitigat, la realitat és que el cas continua deixant algunes escletxes que alimenten els dubtes que Europa assisteixi a un problema similar al viscut pels Estats Units l'últim mes. SVB, i la posterior fallida de Signature Bank, ha suposat un abans i un després no només en el sistema bancari nord-americà, sinó de tot el món.

Malgrat això, Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d'Espanya, ha subratllat aquest dilluns que l'impacte sobre les entitats bancàries de l'eurozona originat per la crisi financera als EUA serà "relativament suau", destacant la fortalesa i robustesa de la banca del Vell Continent. Hernández de Cos ha emès un missatge similar al qual va llançar la presidenta de la patronal de la banca espanyola, Alejandra Kindelán, i a l'emès per diversos membres del Banc Central Europeu. Tots ells valoren la crisi bancària originada als Estats Units i l'afecció que ha tingut sobre Europa, amb Credit Suisse com a 'màrtir' del terratrèmol bancari.

La banca ve sent el sector estrella dels últims mesos

Malgrat això, tant Kindelán, com Lagarde, com ara el governador del Banc d'Espanya, creuen que l'impacte de la crisi financera serà "relativament suau", destacant la bona demarcació de la banca europea que, descomptant els últims problemes originats pel caos als Estats Units, van sent el sector 'estrella'. La indústria bancària s'ha vist enfortida per les progressives pujades de tipus d'interès dutes a terme pel Banc Central Europeu. Malgrat que el context econòmic no és falaguer, la demanda bancària i la baixa morositat al sector han valgut per veure com els bancs eixamplaven els seus marges de beneficis gràcies a l'enduriment monetari.

En aquestes, i davant d'un escenari com el viscut el 2022 i a començaments del present curs, la banca ha guanyat enters, omplint les seves arques gràcies als interessos més grans posats sobre els productes bancaris. Encara que la crisi financera dels Estats Units ha alimentat els dubtes d'un possible terratrèmol del sector també a Europa, de moment, tan sols Credit Suisse ha sortit malparada. Es pot destacar que l'esclat de la crisi del sector als EUA ha estat la gota que ha curullat el vas de la companyia helvètica, que, en els últims anys, ha presentat diversos problemes de liquiditat a causa d'una sèrie d'inversions nefastes.

El Banc Central Europeu deixa en l'aire la pròxima pujada de tipus

Hernández de Cos ha destacat que les tensions sobre el sector suposen un "element addicional d'incertesa" sobre les decisions de política monetària a Europa. I és que, les turbulències del sector es van donar a escassos dies de l'última pujada de tipus d'interès que va realitzar el Banc Central Europeu. Malgrat que hi havia experts que apuntaven a una possible desacceleració de l'enduriment monetari, la institució liderada per Christine Lagarde va emprendre la seva sisena pujada de tipus d'interès en menys d'un any. Amb la del passat 16 de març, les taxes d'interès de l'eurozona es mantenen sobre el 3,50%, el nivell més elevat des d'octubre de 2008.

Tot això en un escenari dominat per la por inversora d'un terratrèmol bancari a l'eurozona que, de cara al BCE, no es donarà. Malgrat que l'equip de Lagarde va recalcar que dotarien de liquiditat la banca en el cas en el qual fos necessari, també han destacat la resiliència del sector. Hernández de Cos, que també forma part del consell del Banc Central Europeu pel seu lloc com a governador del BdE, ha assegurat aquest dilluns que l'organisme bancari central està monitorant la incertesa bancària, per si pogués donar-se una recrudescència de la situació.

El Banc d'Espanya assenyala a la incertesa sobre la inflació com a element clau

Sigui com fos, són diverses les personalitats que han destacat la bona demarcació de la banca europea. Alejandra Kindelán, presidenta de l'AEB, va remarcar que la banca espanyola "està forta, sanejada i molt ben regulada". A més d'això, i referint-se als problemes vistos sobre Credit Suisse, la líder de la patronal de la banca espanyola va descartar un cas similar al país ibèric, ja que el sector està més ben gestionat i és més segur que a Suïssa.

A més d'això, diversos analistes confirmen que els casos vistos als Estats Units s'han donat en dues entitats amb negocis totalment diferents que manegen la majoria dels bancs europeus. Sembla que hi ha un alineament entre les grans personalitats europees de la banca que descarten un terratrèmol al sector. De moment, i encara que el BCE va tornar a elevar els tipus en 50 punts bàsics el passat 16 de març, la institució de Lagarde no s'ha aventurat a dir el nivell de la pròxima pujada de tipus, remarcant la necessitat d'endurir les polítiques monetàries en funció de com evolucionin les dades macroeconòmiques.

El governador del Banc d'Espanya i membre del consell del BCE ha advertit que la problemàtica continua estant en la incertesa que gira entorn de la inflació, sobretot amb els augments de la subjacent.