Credit Suisse està vivint una de les jornades més complicades en la història de l'entitat bancària. El que és el segon banc més gran de Suïssa està experimentant una caiguda a la borsa del país helvètic sense precedents. De moment, l'entitat dirigida per Ulrich Körner mostra una caiguda propera al 20%, la qual s'uneix a l'experimentada en els últims dies pel temor d'un efecte contagi per la fallida de Silicon Valley Bank. Malgrat que aquest sembla l'esdeveniment cardinal que ha posat en perill la banca internacional, els problemes de Credit Suisse venen de lluny.

Sembla que el caos desencadenat per l'enfonsament de SVB ha donat llum a les deficiències de diverses entitats bancàries, les quals arrossegaven problemes des de fa diversos anys. Credit Suisse és una d'aquestes empreses. Durant la jornada d'ahir, ON ECONOMIA va informar que la companyia suïssa afirmava haver fet un ús poc eficient de la informació financera, cosa que, dita pel banc, ha generat una "debilitat material". Malgrat que aquesta notícia no va acabar de perjudicar la companyia en borsa, ha estat la pèrdua del suport del Banc Nacional de l'Aràbia Saudita, màxim accionista de Credit Suisse, el factor que ha provocat l'enfonsament del valor al mercat de valors suís, cosa que al seu torn ha generat un terratrèmol a les borses europees. En aquests moments, la firma helvètica cotitza en el seu mínim històric.

El Banc Nacional Saudita avisa Credit Suisse que deixarà d'injectar capital

Aquest dimecres, Credit Suisse s'ha despertat amb l'avís del seu principal accionista que no donaria més assistència financera per fer front als seus comptes. Tal com va informar ON ECONOMIA, la companyia va tancar el 2022 amb unes pèrdues superiors als 7.800 milions d'euros, les quals s'uneixen a les segellades el 2021, quan el banc també va perdre uns altres 1.670 milions d'euros.

El president del Banc Nacional de l'Aràbia Saudita ha confirmat que no poden continuar injectant capital a la companyia europea, ja que "superaríem el 10% de l'accionariat". "És una qüestió reguladora", ha afegit aquest dimecres Ammar al Khudairy. El Banc Nacional de l'Aràbia Saudita va irrompre l'any passat en el capital de l'entitat bancària amb seu a Zuric, aconseguint el 10% del capital. Per emprendre l'esmentada operació, l'entitat saudita va desemborsar més de 1.530 milions d'euros, sabent que, malgrat que Credit Suisse és una firma de renom, compta amb diversos problemes financers que, a poc a poc, s'estan veient.

Credit Suisse, a la deriva

La companyia liderada per Körner compta amb diversos punts negatius, partint de l'exposició a firmes de risc amb problemes financers, com Archegos o Greensill. Això va generar desconfiança entre els inversors de Credit Suisse, a més dels clients, que s'han decantat per retirar les posicions al banc sabent que alguna cosa no funcionava. Així, la firma bancària va registrar el passat exercici una pèrdua de liquiditat per valor de 126.000 milions d'euros. Aquests problemes s'han extrapolat al mercat de valors. I és que, la firma helvètica decreix prop d'un 40% des de principis d'any, i més d'un 73% en els últims 12 mesos.

Per acabar-ho d'adobar, durant la jornada d'ahir, PwC, auditor dels comptes de la companyia bancària, va assenyalar-la per no dissenyar ni mantenir un procés efectiu d'avaluació de riscos sabent que compta amb diversos problemes financers. Aquest fet s'uneix al comentat anteriorment que Credit Suisse no ha fet un ús correcte de la informació financera, cosa que, com s'està veient, pot generar un problema més gran.

La crisi del que és el segon banc suís més gran de Suïssa arriba en un moment en què la susceptibilitat inversora és més candent que mai, sobretot pel que fa als bancs. Amb la fallida de Silicon Valley Bank i Signature Bank, i ara amb l'enfonsament de Credit Suisse, el mercat ha optat per liquidar les seves posicions als bancs cotitzats del mercat de valors per por d'un efecte contagi que cada vegada és més gran.