El Banc d'Espanya s'ha pronunciat aquest dilluns sobre la conjuntura econòmica actual i, especialment, pel terreny en el qual es mou el sector bancari en les últimes setmanes arran de la crisi vista als Estats Units i per l'enfonsament de Credit Suisse, que ha alimentat la por d'un efecte contagi que, tant els Governs dels Estats membre, com el BCE, i com ara el Banc d'Espanya, descarten. En el cas de l'organisme monetari espanyol, Pablo Hernández de Cos, governador de la institució amb seu a Madrid, ha expressat que no existeix risc de translació de "turbulències financeres" provocades per la fallida de SVB i l'enfonsament de la firma helvètica.

Després d'això, el màxim mandatari del BdE ha destacat que el sector bancari europeu i espanyol té una "elevada capacitat de resistència" amb "posicions de capital sòlides". Des del Banc d'Espanya no veuen possible que les fallides bancàries vistes als Estats Units i a Suïssa en les últimes dues setmanes puguin canviar el rumb de la banca espanyola. Hernández de Cos, com altres personalitats del món econòmic, com Alejandra Kindelán, presidenta de la patronal de la banca (AEB), ha fet ostentació de la solidesa de la banca espanyola, descartant un efecte contagi que, de moment, no s'ha donat al Vell Continent, però sí que continua generant temor entre els inversors.

El Banc d'Espanya demana als bancs minoristes que siguin prudents

En un fòrum econòmic al qual ha assistit el governador del Banc d'Espanya aquest dilluns, Hernández de Cos també ha traslladat un missatge a les entitats bancàries espanyoles, especialment a les detallistes, demanant-les que siguin "prudents en la planificació de provisions i de capital" perquè, en el cas que l'escenari bancari s'agreugi encara més, puguin estar preparades per resistir.

Malgrat que el governador del Banc d'Espanya ha ressaltat la resiliència del sector bancari espanyol, també afirma que si aquesta situació de "tensió" i de "turbulències" s'allarga, podria provocar "cert deteriorament de la confiança" i un enduriment de les condicions de finançament. Pablo Hernández de Cos entén que, en un context com l'actual, la por pot continuar creixent. La susceptibilitat dels inversors s'ha magnificat en els últims dies després de les fallides de diverses entitats bancàries internacionals. A més d'això, cal comptar que els principals bancs centrals continuen sense frenar les pujades de tipus, ja que la inflació segueix en cotes elevades.

En aquest apartat, el màxim mandatari del Banc d'Espanya ha destacat que la institució que presideix i el Banc Central Europeu han acordat recentment el seu compromís amb l'"estabilitat de preus", ja que "sense estabilitat financera no hi ha estabilitat de preus, i viceversa". Quant als nivells de l'IPC per a aquest curs, des del BdE sí que veuen possible una "desacceleració progressiva de la inflació".

El BdE data per a 2025 una caiguda de la inflació espanyola per sota del 2%

Hernández de Cos s'ha aventurat a projectar una caiguda de l'IPC espanyol fins al 3,7%, assenyalant a la reducció dels costos de l'energia com el principal catalitzador de la hipotètica caiguda de la inflació. Malgrat això, el governador del Banc d'Espanya creu que l'IPC subjacent es mantindrà "elevat" a curt termini i no serà fins a 2024 i 2025 quan es "relaxi".

Per al Banc d'Espanya no serà fins a 2025 quan l'IPC cedeixi per sota del 2%, objectiu anhelat pel Banc Central Europeu per al Vell Continent i per a la Reserva Federal als Estats Units. Malgrat que el BdE veu una caiguda progressiva de la inflació per a aquest any, entén que el 2024 es mantindrà en uns nivells similars al projectat per a 2023 (3,7%), ja que es notarà el final de les mesures de contenció aplicades pel Govern d'Espanya.

D'altra banda, el Banc d'Espanya valora positivament el creixement econòmic del país el 2022, sent un dels exercicis més complexos degut, precisament, a la pujada de la inflació i a les progressives alces de tipus d'interès que han dut a terme tots els bancs centrals internacionals. De cara a l'any vinent, Pablo Hernández de Cos creu que hi haurà un creixement econòmic a Espanya un 1,6% inferior al d'aquest any (+5,5%). Malgrat la caiguda, continua sent una projecció més optimista que les ofertes fa uns mesos. Per a 2024 serà del 2,3%, mentre que, per a 2025, serà del 2,1%, tots ells per sobre de la mitjana de la Unió Europea, tal com expressen des del Banc d'Espanya.