Les autoritats xineses han anunciat aquest dissabte que augmentaran els seus esforços per combatre el contraban de minerals estratègics, incloses les terres rares. El dia anterior, divendres, el Ministeri d'Interior de Pequín va acusar -sense precisar- a agències d'intel·ligència estrangeres de ser darrere d'"operacions estrangeres dirigides a obtenir il·legalment" materials com les terres rares, a vegades mitjançant enviaments postals encoberts.

La Xina té el 49% de les reserves mundials de terres rares, segons el Servei Geològic dels Estats Units, però és amb diferencial l'extractor més gran. L'any passat es calcula que va obtenir 270.000 tones, el 69,2 % de la producció mundial. A mitjans de maig, Pequín i Washington van acordar una treva comercial de 90 dies durant la qual van reduir els seus respectius aranzels en 115 punts percentuals, i al juny van tancar un altre acord marc que preveu la retirada de certes restriccions o la promesa, per part de la Xina, de facilitar l'exportació de terres rares.

"Intensificarem la campanya per combatre el contraban de minerals estratègics", va assenyalar aquest dissabte en un breu comunicat una oficina nacional de coordinació d'exportacions després d'una reunió a Nanning, al sud de la Xina, a la qual van assistir diversos organismes estatals com el Ministeri de Comerç, el Ministeri de Seguretat Pública i l'Administració General de Duanes, informa Efe.

Divendres, el Ministeri de Seguretat de l'Estat de la Xina va assegurar haver detectat en els últims anys intents per part d'agències d'intel·ligència estrangeres i mitjancers d'establir vincles amb individus xinesos per facilitar l'extracció clandestina d'aquests recursos, considerats de doble ús civil i militar. Les operacions incloïen l'ús de paquets de petit volum, canvis d'etiquetatge i alteració dels canals de transport, segons el Ministeri.

Les terres rares s'han convertit en la principal basa del gegant asiàtic en la guerra aranzelària llançada pels Estats Units després de l'arribada a la Casa Blanca del nou president Donald Trump. Així, a l'abril, la Xina va anunciar restriccions per a la venda d'aquestes matèries primeres essencials per a sectors com el de defensa o l'aeronàutic.

Però, què són i per a què serveixen les terres rares? En realitat no són terres, sinó metalls pesants amb semblances químiques i un aspecte similar. Així, es coneix com a terres rares a un grup de 17 elements químics, 15 lantanoides o lantànids i els altres dos són l'escandi i l'itri. Les propietats que fan tan interessants aquests minerals pesats resideixen en la seva configuració atòmica, en concret en els seus electrons, que generen un potent magnetisme, convertint-los en els imams més potents, i demandats.

I en què es poden utilitzar aquests potents imams? En la construcció de mòbils, auriculars, ordinadors, màquines mèdiques de ressonància magnètica, radars, satèl·lits de comunicacions, vehicles elèctrics o generadors eòlics, entre i d'altres. Però també en energies més netes, perquè els imams que es produeixen amb aquests metalls pesants són molt resistents a la calor i, per tant, molt sol·licitats als motors dels generadors eòlics, i als cotxes elèctrics amb un problema d'escalfament per les seves potents bateries.

Però no només són apreciades les seves propietats magnètiques, també el seu poder lluminós cobejat per als làsers o míssils de precisió. L'europi i el terbi emeten llum en longituds d'ona que es fan servir per representar diferents colors a les pantalles dels dispositius o sistemes per detectar bitllets fraudulents. O per als cables de fibra òptica, segons informa el web SINC de difusió científica.

Mercat mundial

La Xina és el gran productor mundial de terres rares i es calcula que compta amb unes reserves de 44 milions de tones. Al segon país, Vietnam, se li atribueix la meitat 22 milions i el Brasil, en tercer lloc, està molt pròxim, amb 21 milions. La resta dels productors mundials juguen ja en una altra lliga: Rússia, 10 milions; Índia, 6,9 milions; Austràlia, 5,7 milions; Estats Units, 1,8 i l'illa de Grenlàndia, sota el control de Dinamarca, 1,5 milions. Es pot recordar que recentment Donald Trump va anunciar la seva intenció de quedar-se amb l'illa més gran del món, ja que Austràlia es considera un continent.

Espanya

Segons el Col·legi Oficial d'Enginyer de Mines del Sud, Espanya és el segon productor europeu de coure, té les principals reserves del continent de liti, urani i terres rares o l'única mina activa de coltan. De fet, en la Segona Guerra Mundial ambdós bans van licitar per obtenir el wolframio gallec, imprescindible per al blindatge dels carros de combat, entre altres usos militars. A la regió de la Muntanya Galiñeiro (Pontevedra), a Galícia, a Ciudad Real (Matamulas) i en alguns sectors de les Canàries, hi ha evidències d'enriquiments de terres rares. També hi ha indicis de quatre possibles jaciments a Extremadura