Aquesta setmana, en concret entre el 4 i el 6 de juny, una delegació empresarial de Foment del Treball amb una vintena d'empreses visitarà el Regne del Marroc per enfortir les relacions comercials i econòmiques entre els sectors productius català i marroquí. Aquesta visita neix després de la visita a Barcelona del ministre d'Inversió, la Convergència i l'Avaluació de les Polítiques Públiques, Mohcine Jazouli, el mes de gener passat, que va ajudar a estrènyer els enllaços econòmics entre Catalunya i el Marroc segons fonts de la patronal catalana.

En aquesta ocasió hi haurà un encontre també amb el ministre Jazouli, així com amb la ministra d'Economia i Finances, Nadia Fettah. A més, hi haurà reunions amb els governadors de les regions que es visiten, així com amb alcaldes de la zona. A més d'encontres empresarials, també es faran visites d'interès com, per exemple, la del port de Tànger, referència del nord de l'Àfrica.

Aquest viatge subratlla el compromís de Foment del Treball amb el desenvolupament de relacions sòlides i duradores amb el Marroc i es fa de la mà de la Confédération Générale des Entreprises porta Maroc (CGEM), una de les organitzacions empresarials més influents a nivell mundial, per continuar aprofundint en les relacions econòmiques i comercials entre el Regne del Marroc i Catalunya-Espanya. També és molt rellevant el paper del Consell Econòmic Marroc-Espanya (CEMAES) en aquestes trobades econòmiques de primer nivell.

La relació de les empreses que formen part d'aquest encontre és la següent:

• Alibérico

Alstom

• Amec

• Banc Sabadell

• Brand Corner

CaixaBank

Cuatrecasas

Comsa

• Eco Lys

Garrigues

Gestamp

Glovo

• Insercad Electronica

• Intelcom

• International Cubic Building

• Masen

• OfeCome

Santander

• Satec

En l'àmbit comercial, Catalunya i el Marroc són socis estratègics naturals. De fet, el 2022 ja eren més de 1.600 les empreses catalanes que exportaven de manera regular els seus productes o serveis al Marroc. En revisar les oportunitats de negoci més destacades, s'identifiquen sectors emergents com l'electricitat i l'electrònica, que presenten un significatiu potencial per al creixement empresarial.

Quant al sector exterior, és especialment important que el 2023 les exportacions de Catalunya al Marroc van créixer un 9,3% (2.157 milions d'euros, 2,1% del total), segons les fonts de Foment del Treball, mentre que les importacions van augmentar un 16,7% (1.889 milions d'euros; 1,7% del total). Respecte a la presència de les empreses catalanes al Marroc, l'any passat es comptabilitzaven 179 filials de 151 empreses matrius al país.

En els últims cinc anys, la inversió de Catalunya en el Marroc ha ascendit a 21,8 milions d'euros, reflectint un compromís constant amb el desenvolupament econòmic i la col·laboració bilateral. Com a reflex de les bones relacions entre els nostres països, cal destacar també la participació del Marroc com a país Invitado d'Honor al saló Construmat d'aquest any, que es va celebrar a Barcelona del 21 al 23 de maig.