L’Assemblea de Foment del Treball ha aprovat aquest dilluns reformar els estatuts de la patronal per eliminar el límit de dos mandats del president. La mesura s'ha pres per àmplia majoria, només amb l'abstenció dels dos vocals de la Cecot, després que revés el vistiplau del comitè executiu i la junta directiva de l’organització. D’aquesta manera, Josep Sánchez Llibre es podrà presentar a un tercer mandat el 2026, quan complirà dos mandats i vuit anys al capdavant de la patronal catalana.

Sánchez Llibre va ser elegit president de Foment el 2018 i reelegit el 2022. A principis d'aquest 2024, alguns membres de la junta de l’organització van plantejar eliminar el topall de mandats, després que la CEOE ho aprovés l’any passat. La decisió d’Antonio Garamendi va provocar una reacció en cascada de moltes patronals de tot l’Estat i ara és Foment la que ha pres aquesta decisió, amb la modificació de l’article 19 dels estatuts.

Quan va arribar a la presidència de Foment, fa sis anys, Sánchez Llibre es va proposar elevar la influència de la patronal, cosa que, pel suport rebut aquest dilluns per a que segueixi més enllà de vuit anys, sembla que ha aconseguit. L’organització ha abanderat causes com l’oposició a l’impost de Patrimoni, que ha dut als tribunals, i l’ampliació de l’Aeroport del Prat, entre d’altres.

La modificació de l'article 19 dels estatuts de Foment ja va rebre el vistiplau del comitè executiu i la junta directiva de la patronal

En el seu discurs davant l’assemblea de Foment d’aquest dilluns, Sánchez Llibre s'ha referit a aquestes lluites i ha insistit en la necessitat de que la patronal sigui “un lobby eficient”. El patró de patrons català ha recordat també la creació del consell territorial de la pime, el llibre verd de la fiscalitat competitiva a Catalunya i la presentació a Madrid de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials (SBBES).

En el paper de lobby, també ha destacat la defensa del diàleg social feta per la patronal davant el Ministeri de Treball i l’oposició al pacte de govern de Pedro Sánchez, entre PSOE i Sumar, per considerar-lo “contrari al creixement i a les empreses”. “Estem molt preocupats per les contínues propostes del Ministeri de Treball, que sempre són unidireccionals per perjudicar les empreses. I les organitzacions empresarials i les empreses que representem diem prou”, ha afegit.

Sánchez Llibre també ha lamentat la pujada de l’absentisme, els costos laborals i la inseguretat jurídica en l’àmbit social, que són “motiu de preocupació per al sector empresarial, constituint un fre per a les inversions”. “Especialment significativa és la implementació de l'anomenada ‘quota de solidaritat’ de la Seguretat Social, que gravarà els treballadors i les empreses a partir del 2025. Aquest impost a la contractació complicarà encara més la situació per a les empreses, desincentivant la contractació de nous treballadors”, ha agregat.

Sánchez Llibre defensa "la Catalunya del sí"

De cara a les eleccions al Parlament del 12 de maig, el president de Foment ha demanat “un Govern solvent i ferm, amb projecte, capaç de liderar la política econòmica a Espanya i projectar Catalunya a nivell mundial, un Govern que sí o sí faciliti la vida de les empreses. Aquest any 2024, sense pressupostos, ha estat un any perdut”, ha afegit. "Volem ser la Catalunya del sí", ha reblat. 

Cal sortir de la influència dels qui prediquen el decreixement econòmic, que està condicionant, i massa, a les nostres administracions públiques”, ha seguit Sánchez Llibre, que ha demanat “la màxima responsabilitat als diputats que surtin escollits el 12 de maig perquè no es produeixi un bloqueig al Parlament: el país no ho aguantaria i els catalans no ens ho mereixem”.