Construmat, el saló del sector de la construcció de Fira de Barcelona, torna aquest mes de maig a Barcelona, amb l’objectiu de recuperar posicions en la lliga firal internacional d’aquí a 2026, davant la cada vegada més abundant oferta de trobades empresarials que giren al voltant dels reptes que el sector té per davant, com la digitalització, industrialització, sostenibilitat, manca de mà d’obra i noves legislacions que modifiquen els negocis. “L’edició d’enguany posa les bases del Construmat del futur i el seu compromís amb tot el sector”, ha manifestat Roger Bou, director de l’esdeveniment durant la presentació del contingut de la fira, que tindrà lloc del 23 al 25 de maig, a Fira de Barcelona. El 2026, el saló aspira a reunir 340 empreses i 680 marques, en un recinte expositor de 12.800 metres quadrats; una dimensió que li permetria plantar cada a les fires sectorials europees.

Per aconseguir-ho, en lloc de ser biennal com fins ara, el saló tindrà lloc cada any per plantar cara a la competència “que ha sorgit a Espanya mateix” i per anar reprenent posicions com a “punt de trobada de referència entre empreses, professionals i experts” que busquen solucions per afrontar la transició del sector cap a la sostenibilitat, la digitalització i la industrialització, ha destacat Xavier Vilajoana, president del saló i de la patronal APCE. Construmat ha tornat després de l’aturada pels anys de la pandèmia -l’última edició va tenir lloc el 2019- “amb un èxit assegurat”, perquè ja fa tres mesos que ha posat el rètol de complert amb més de 204 empreses participants i més de 366 marques representades, en 10.000 metres quadrats expositius. El següent repte és arribar als 15.000 visitants. Aquestes xifres “van pel bon camí de l’acceleració del certamen”, perquè superen les previsions que els organitzadors s’havien proposat per 2023 i, fins i tot, 2024. “Volíem créixer progressivament i creixem exponencialment”, ha significat Vilajoana. En l'edició d'enguany, un 24% dels expositors són empreses internacionals, bàsicament de Portugal, França i del nord d'Àfrica, "però per a les properes edicions volen que l'espectre internacional s'ampliï perquè la construcció és cada vegada més un sector globalitzat, molt concretament pel que fa als seus professionals -arquitectes, dissenyadors...-", ha manifestat Bou.

Per potenciar aquesta represa, Construmat reunirà una àmplia oferta de materials, eines, tècniques i serveis que promouen una construcció més sostenible i eficient. A més, posarà èmfasi en punts centrals del sector com l’accés als fons Next Generation, la disponibilitat de talent, la necessitat de noves disciplines laborals i la internacionalització. En aquest sentit, el saló disposarà per primera vegada d’una aula de formació, amb tallers i demostracions per conèixer les últimes novetats i serveis dins de les tendències del sector; també s’ha decidit que l’última jornada del saló, el 25 de maig, sigui el dia d’obertura del certamen per als joves estudiants de disciplines vinculades al sector, davant la manca de mà d’obra i vocacions que hi ha i que limiten el creixement de les empreses. També s’ha organitzat un congrés amb més de 40 sessions i 50 potents  per visibilitzar iniciatives transformadores i, especialment, l’accés als fons europeus Next Generation, com una oportunitat que “Espanya s’està deixant escapar”. Aquest és el balanç, en paraules de Xavier Vilajoana, d’una estructura per accedir als fons “que no s’ha sabut vehicular” i que ha provocat que hi hagi poc interès per part d’empreses i particulars per accedir-hi. Encara falten per activar una gran part dels 6.800 milions d’euros europeus destinats a la construcció a España.

Una altra novetat destacada del saló serà l’espai destinat a la fusta com a material sostenible per a la construcció. “S’ha demostrat que construir amb fusta millora la qualitat de vida dels residents”, ha insistit Roger Bou, però ha alertat que això no vol dir que s’hagi de descartar el formigó: “Fusta sí, però el formigó, també”, ha destacat. Per això, durant els tres dies de durada del saló es duran a terme diverses demostracions per a la construcció d’una casa en fusta o per a l’edificació de parts d’edificis amb nous materials.