El cost de la vida ha pujat des del gener més a Espanya (1,7%) que a Catalunya (1,5%), segons les dades de l'Instituto Nacional d'Estadística conegudes aquest dimecres. No obstant això, menjar ha tingut una evolució a la inversa, ja que els catalans han patit un increment del 0,8% en el preu dels aliments, quan els espanyols han hagut de pagar el 0,6% més.
Si als aliments hi sumem la beguda, alcohòlica i no alcohòlica, Catalunya encara surt pitjor parada, perquè des del gener el cost s'ha incrementat un 1,2%, dues dècimes més que en el conjunt d'Espanya. Una pujada que es deu íntegrament a les begudes destil·lades, que pugen a Catalunya un 3,1%, un punt més que a Espanya; mentre que les no alcohòliques registren la mateixa pujada del 5,3%. En concret, el vi s'eleva un 2,5% des del gener i la cervesa l'1,1%.
Aliments responsables
I, quins aliments són els responsables que menjar s'hagi encarit a Catalunya més que a Espanya? L'Instituto Nacional d'Estadística (INE), responsable de mesurar la inflació a través de l'índex de preus al consum (IPC), fa una desagregació menor per productes en les dades de les comunitats autònomes que en el conjunt d'Espanya. Per tant, la comparació es limita a 20 grups d'aliments (rúbriques en l'argot de l'INE), suficients, d'altra banda, per fer-se una idea de l'evolució dels preus a Catalunya.
Dels 20 grups, els catalans surten pitjor parats que els espanyols en 10, una mica millor en 9 i igual en el cas de la carn d'au, que puja igual per als catalans que per als espanyols, el 3,1% des del gener. Dels deu aliments més inflacionistes a Catalunya, respecte a Espanya, la primera posició amb diferència és en el peix fresc i congelat, que en els tres primers trimestres de l'any ha pujat l'1,8%, mentre que a Espanya s'ha abaratit un 0,8%.
El segon lloc és per als crustacis i mariscos, els preus dels quals creixen el 2,7% a Catalunya, 1 punt percentual (pp) per sobre d'Espanya. En tercera posició hi ha el cafè i la xocolata, dos dels tres productes els preus dels quals han pujat més a Espanya des del gener i que, en el cas de Catalunya, augmenten amb més força, el 14%, davant del 13,2% a Espanya. El top-5 dels aliments amb més diferències el completen els llegums i hortalisses fresques, que pugen a Catalunya un 5,3% (4,7% a Espanya) i les fruites fresques, els preus de les quals han descendit l'any el 0,1% (-0,5% a Espanya).
Però no tot seran males dades. A la inversa, en 9 productes els preus han estat més continguts a Catalunya que a Espanya, especialment en els ous (és el segon aliment amb un augment de preus més gran de l'any a Espanya). Així, mentre que a Espanya s'encareixen el 14%, a Catalunya augmenta l'11,3%. La carn d'ovella s'ha reduït per als catalans un 1,1% des del gener, mentre que els espanyols han hagut de pagar un 2% més per aquest aliment i, la tercera posició, l'ocupa la carn de boví, el preu de la qual puja un 7,6% a Catalunya i un 10% a Espanya.
Pujades més importants
Al marge de l'estudi comparatiu, la llista d'aliments que més s'han encarit a Catalunya l'encapçala el cafè, cacau i infusions (+14%) i rere aquest grup hi ha els ous (+11,3%); la carn de boví (+7,6%); les fruites en conserva i fruits secs (+5,6%), llegums i hortalisses fresques (+5,3%); altres carns (+4,2%); llet (3,3%); carn d'au (+3,1%); crustacis i mariscos (+2,7%); productes lactis (+2%); peix fresc i congelat (+1,8%); preparats de llegums i hortalisses (+1,5); carn de porc (+0,9%).
El pa ha costat al setembre el mateix que al gener.
Baixades més grans
Entre les baixades de preus a Catalunya des del gener, el descens més gran s'ha produït en els olis i greixos (-28,9%); el sucre (-7,5%); les fruites fresques (-1,9%); la carn d'ovella (-1,1%); les patates i els seus preparats (-0,9%) i els cereals i derivats (-0,1%). I ja no hi ha més aliments que costen ara menys que fa nou mesos.
Aliments a Espanya
Com s'ha dit més amunt, l'INE desagrega aliments més concrets en el conjunt d'Espanya. Així, els deu que més s'han encarit són els següents: cafè (+16,2%); ous (+15,9%), xocolata (+12,8%); carn de vaca (10,7%); cacau i xocolata en pols (+8%); altres olis comestibles, principalment el de gira-sol (7,5%); peix congelat (5,7%); fruita seca i de closca (+5,6%); vísceres comestibles (+4,7%) i llegums i hortalisses fresques (+4,7%).
A l'altre extrem, els 10 productes amb els preus que registren les caigudes més grans són els següents: oli d'oliva (-35,8%); sucre (-6,2%); iogurt (-2,5%); fruites fresques i refrigerades (-2,4%); peix fresc (-2,3%); altres productes a base de cereals (-2,3%); aliments per a nadons (-1,6%); pizza i quiche (-1,5%); patates (-1,1%) i pasta i cuscús (-0,9%).