L'esmorzar, un dels moments de consum que més està creixent actualment a Espanya, dispara els seus preus un 8% l'últim any, degut a l'alça de productes com el cafè, la xocolata i fins i tot els ous, els preus dels quals pugen fins i tot gairebé, un 20%.

En concret, el preu d'un esmorzar tradicional, que està format per cafè, llet, sucre i torrada amb oli, s'encareix un 8% de mitjana l'últim any, molt per sobre de l'IPC, que se situa en el 2,7%. L'any passat també va pujar un 5%, pel que esmorzar a Espanya acumula un creixement de gairebé un 14% en els últims dos anys, segons l'anàlisi realitzada per Javier Rivas, professor d'EAE Business School.

L'informe confirma que en aquest augment ha influït, especialment, el cafè, una de les begudes preferides a les llars espanyoles pels matins, el valor del qual s'ha disparat un 20,2%, davant el 4,3% de 2024. A més, el preu de la llet ha registrat una alça del 4,3%, encara que això s'ha vist compensat parcialment per la caiguda del preu del sucre d'un 19,3%.

No obstant això, aquest panorama no millora per a aquells consumidors que prefereixen una infusió, un cafè o una xocolata calenta, ja que el seu preu ha pujat més d'un 16,7%, confirmant la tendència alcista dels dos anys anteriors, en els quals el seu increment s'aproxima al 40%. Així mateix, els productes de brioixeria i confiteria, habituals en els esmorzars de moltes llars i cafeteries, han registrat un creixement moderat, alguna cosa menys d'un 2%, mentre que el pa i cereals amb prou feines han pujat un 0,3%.

L'anàlisi posa en relleu l'alentiment en el preu de l'oli d'oliva, que és un clàssic i un complement habitual per a les torrades de l'esmorzar. Així, Rivas assenyala que el cost de l'oli d'oliva baixa alguna cosa més del 40%, mentre que la resta d'olis puja un 18%, la qual cosa consolida aquesta varietat d'esmorzar com un dels més populars als diferents territoris.

"L'esmorzar sempre ha estat un menjar amb aliments bàsics i, per tant, accessible per a moltes famílies i establiments d'hostaleria. Tanmateix, l'indicador que mesura la inflació dels preus dels principals aliments consumits en l'esmorzar, com el cacau, el cafè, el blat o la llet, entre d'altres, constata una important alça de preus".

"A Espanya, els augments del cafè, la xocolata, i derivats reflecteixen una tendència preocupant, que podria influir en un canvi d'hàbits entre els ciutadans, reduint la quantitat d'alguns productes i/o saltant-se aquest menjar matinal tan necessari", ha assenyalat Javier Rivas.