A sis dies que el pròxim dia 13 entri en vigor l'índex de preus del govern espanyol que regularà els lloguers a Catalunya, el sector immobiliari no té instruccions que hagi de canviar els preus dels seus anuncis. I, ara per ara, no ho faran tret que així ho indiquin els propietaris, a qui se'ls informarà de l'índex, però ells tindran l'última paraula sobre els preus. Preguntats per ON ECONOMIA, els principals portals, Idealista, Fotocasa i Pisos.com, així com Agents de la Propietat Immobiliària (API) coincideixen al seu paper: són intermediaris i informaran els propietaris, però no tenen potestat per canviar els preus ni se'ls pot sancionar per tenir-los per sobre del preu que marca l'índex.

Fonts d'Idealista assenyalen, a més, que els seus anuncis incorporaran la informació de l'índex de referència perquè l'usuari que busqui habitatge de lloguer sàpiga si el preu és dins o no dels paràmetres de la llei. "La llei no ens obliga a fer res i no podem controlar tots els anuncis, però hem pres aquesta mesura proactiva d'informar", apunten des d'Idealista.

"En la llei catalana, se'ns va informar millor dels requisits de l'anunci, aquesta vegada no hi ha cap menció a la publicitat", aporta Ferran Font, director d'estudis de Pisos.com. Fotocasa, per la seva part, argumenta en un comunicat que "com intermediaris" no són responsables de la informació publicada, si no l'hem elaborat nosaltres, i afegeix, a més, que no tenen accés a la informació clau per aplicar l'índex de referència: si l'habitatge és d'un gran tenidor o nou al mercat de lloguer.

En efecte, el nou índex aprovat pel govern espanyol, que tan sols serà aplicat a Catalunya perquè és l'única comunitat que l'ha sol·licitat, preveu una rebaixa dels preus als nous contractes de grans tenidors o bé d'habitatges que no hagin estat en els 5 anys anteriors de lloguer. Els petits propietaris que posin el seu pis o casa de lloguer i ja ho estigués prèviament, simplement no poden apujar els preus per sobre del que marca l'índex. Aquest és un ventall amb un mínim i un màxim calculat com a mitjana del que valen els lloguers a partir de diverses dades, sobretot, de declaracions de la renda, però també del Banc d'Espanya.

Les zones tenses les aprova el govern espanyol a proposta de les comunitats autònomes, però tan sols Catalunya ha mostrat el seu interès per regular-ho, per la qual cosa serà l'única comunitat on es regularan els preus. Cap nou contracte de lloguer en zona tensionada, a més, no podrà pujar-se per sobre del 3%.

Dubtes i "confusió"

Des del sector immobiliari, el portaveu d'Agents de la Propietat Immobiliària, Carles Sala, lamenta la "confusió" i la "situació desconnexa" generada pel nou índex. "L'índex de preus és només per a nous propietaris i nous lloguers", recorda Sala, que afegeix que "caldrà veure què passa amb les excepcions", com, per exemple, els pisos rehabilitats o els contractes de fins a 10 anys, que sí que podran registrar pujades de més del 3%.

"Estem sorpresos per la falta de coordinació institucional entre les institucions catalana i espanyola", afegeix Sala, advocat especialitzat en habitatge i exsecretari d'Habitatge del Govern entre 2011 i 2018 amb Artur Mas com a president i entre 2021 i 2022 amb l'actual president Pere Aragonés. "Quan entri en vigor, nosaltres farem sessions informatives en funció del que digui la resolució i les immobiliàries s'adaptaran al marc legal", explica Sala, que prefereix el ventall actual amb un "marge per negociar" que l'índex fix que va aprovar la Generalitat el 2021 i va ser tombat després pel Constitucional.

Sala a més qüestiona el fet que no "s'ha informat sobre la metodologia per realitzar l'índex" i critica que els pisos de més de 150 metres quadrats hagin quedat fora de l'índex, així com altres imperfeccions. "Creiem que, com ja passa des que es va aprovar la llei d'habitatge, l'oferta de lloguer en zones amb molta demanda continuarà caient. El petit inversor anirà cap a altres llocs, per la inseguretat jurídica," afegeix. Altres fonts del sector immobiliari esperen les instruccions de l'API, que encara no han rebut, però expliquen que ja estan informant els propietaris de l'índex que hauran de complir.

🏡 Qui posarà les multes?

Entre les crítiques al nou índex, Ferran Font, de Pisos.com, assegura que "en l'aplicació de l'índex català, se'ns va incloure com a interlocutors actius i té sentit, perquè el 90% dels lloguers parteixen d'internet." Font diu que això ara no ha passat i explica que, ara com ara, no intervindran sobre els preus perquè ningú els ha informat que ho hagin de fer. "L'índex català deixava clar que la publicitat de l'immoble havia de complir uns requisits i ens hi adaptem. En l'actualitat, tot està en l'aire. Ningú no ens ha explicat quina és la nostra responsabilitat, hi ha molts dubtes", planteja Font, mentre recorda que "no queda clar qui ha de garantir l'aplicació de la llei", si el govern espanyol o la Generalitat.

Mentre que des del Ministeri d'Habitatge asseguren que aquesta competència és de les comunitats, fonts de la Generalitat apunten que encara estan estudiant com aplicar les sancions i el control de la regulació de preus. "La llei l'aplicarà la justícia ordinària majoritàriament, amb denúncies per l'incompliment de l'índex," apunten fonts de La Moncloa.

Però hi ha més dubtes. "Com se li explica a un potencial llogater que la persona propietària és un gran tenidor? L'hem d'informar al portal? ", es pregunta Font, que afegeix que Pisos.com està "a l'expectativa" de noves directrius sobre com aplicar la llei.

Des de Fotocasa, asseguren que no tenen accés a la informació sobre el tipus de propietari i que, per tant, no poden aplicar ells l'índex. "Com a intermediaris neutres d'allotjaments de dades, la LSSI determina que no som responsables de la informació que allotgem, si nosaltres no l'hem introduït, ni tenim una obligació de supervisió prèvia o activa. Tanmateix, sí tenim l'obligació de retirar contingut fraudulent, si tenim coneixement efectiu que un anunci infringeix l'esmentada normativa, una pràctica que sempre hem dut a terme," afegeixen.