Dilluns passat, el govern espanyol va anunciar que activa l'índex de referència de lloguer que servirà per marcar el preu màxim a què es podrà llogar un pis en una zona tensada, això és, en una en què el preu hagi pujat per sobre de l'IPC de manera continuada o en què l'esforç de les rendes sigui superior al 30% per pagar un lloguer mitjà.

El ministeri d'Habitatge ha pres com a referència les declaracions de la renda per saber el que es cobra de mitjana de lloguer a cada municipi i, després, a través de l'índex, es pot comprovar què costaria el teu habitatge a qualsevol municipi d'Espanya.

La mesura només s'aplicarà a Catalunya, a partir del 13 de març, perquè són les comunitats autònomes qui té la competència de declarar zona tensada i perquè només Catalunya s'ha interessat per aplicar-la. La regulació s'aplicarà als nous contractes de lloguer amb grans tenidors, que no podran superar l'índex de referència del preu del lloguer.

Si el nou contracte és en un habitatge que no ha estat llogat en els últims 5 anys, el preu no podrà estar per sobre de l'índex tampoc si és d'un petit propietari. O sigui, que en contractes d'habitatges que no han sigut llogats en els darrers cinc anys, el preu sempre estarà regulat per l'índex. En cas que es tracti d'una renovació de contracte o d'un nou contracte en un habitatge que ja estava llogat, el preu no podrà pujar més d'un 3% si està per sobre de l'índex de referència.

L'índex calcula diferents preus en funció de diverses variables: la superfície la certificació energètica (A la més eficient fins a G la menys), l'any de construcció, l'estat de conservació des de perfecte a deficient, si té o no ascensor, si té o no aparcament, si està moblada, si té zones comunitaris com jardins, l'altura del pis, si té piscina o altres serveis similars, si inclou servei de consergeria, de seguretat o similars i fins i tot si té vistes especials.

En ON ECONOMIA, hem calculat el que costarà el lloguer d'un pis de 80 metres quadrats en els 9 municipis més cars de Catalunya, segons xifres d'Incasol d'octubre de 2023. Tan sols dos d'ells, Sant Vicenç de Montalt i Vallromanes, no estan en la llista de 140 municipis que el Govern ha declarat com zones tensades perquè va utilitzar com referència 2022 i no 2023. Els preus de referència d'Incasol són de lloguers nous, mentre que els presos per l'índex de referència són de lloguers vigents en declaracions de la renda, pel que la bretxa entre el preu de referència i el preu mitjà varia en algunes localitats molt més.

L'apartament mitjana calculat és de 80 metres quadrats, en bon estat, construït entre els 70 i els 90, sense ascensor ni moblar ni extres com zones comunes o vistes especials i amb un certificat d'eficiència energètic B, dels més elevats.

De Cabrils a Barcelona

A Cabrils, en el Maresme, on el preu mitjà és de 1.504 euros segons Incasól, un pis d'aquestes característiques al carrer Emlia Carles costaria entre 573,63 i 702 euros al mes, o sigui per sota de la meitat del que actualment costa un lloguer nou i fins i tot tres vegades menys si ens atenim a la franja més baixa.

A Matadepera, en el Vallès Occidental, on el preu mitjana és de 1.372 euros al mes, si s'aplica la llei un nou contracte de lloguer al carrer Sant Isidre valdrà entre 667 i 951 euros al mes.

índex de ref
Captura de l'índex del web del Ministeri de l'Habitatge.

A Alella, també en el Maresme, el lloguer val de mitjana 1.317 euros al mes. Amb la nova llei, un pis de 80 metres quadrats d'aquestes característiques al carrer Vinya del Rei costarà entre 692 euros i 985 euros al mes.

Els 1.301 euros de mitjana que val llogar un pis en Sant Cugat del Vallès, en el Vallès Occidental, es redueixen a entre 727 i 911 euros amb la nova llei, per un pis bàsic en bon estat de 80 metres al carrer Castillejos.

A Sant Just Desvern, passaríem a pagar entre 723 euros i 940 euros en lloc dels 1.208 euros de mitjana actuals.

Al cèntric carrer del Pintor Sunyer de Sitges, el nou índex ens marca en canvi un preu que no altera el de mercat. Així, si el preu mitjà està en 1.136 euros, l'índex de referència marca preus d'entre 1.012 i 1.233,83 euros al mes. Això és perquè la mitjana de preus és ja tan elevada en aquest barri que l'índex no és capaç de reduir el preu de mercat, fenomen que es pot repetir en barris on els preus alts no són una novetat.

Si ens anem a Barcelona, on el preu mitjà del lloguer és de 1.104 euros segons Incasól, en el carrer Rovira i Virgili de Sant Andreu passaríem a pagar entre 744 i 957 euros al mes, almenys 200 euros menys del que marca el mercat, si bé es tracta d'una ciutat on, per mida i característiques dispars dels barris, és complicat prendre un exemple com referencia.

En Sant Vincent de Montalt, en el Maresme, el preu mitjà de lloguer nou es dispara als 1.593, mentre que la nova llei el deixaria, al carrer Torrent del Gorg, per entre 711 i 1.049 euros mensuals.

I finalment, a Vallromanes, en el Vallès Oriental però tocant al Maresme, el preu de 1.264 euros passa a gairebé la meitat en marcar el nou índex un cost d'entre 587 i 765 euros al mes de lloguer en el carrer Sant Mateu.