L'índex de preus de referència per regular els lloguers, la mesurada estrella de la llei d'habitatge que va començar a aplicar-se el maig de 2023, entrarà en vigor el pròxim 12 de març i un dia més tard, ho farà a les zones tensades. En concret, s'espera que el nou índex es publiqui al web del Ministeri d'Habitatge aquest mateix dimarts i que, a partir d'aquesta data, s'obri un període de 10 dies hàbils per garantir la seva seguretat jurídica.

Amb tot això, es preveu que surti al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el 12 de març i que l'endemà entrin en vigor les zones tensades, segons han apuntat fonts ministerials.

El secretari d'Estat d'Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas, presentarà aquest dimarts l'índex de preus de referència per regular els lloguers en zones tensades després de les desavinences manifestades ahir per la Generalitat de Catalunya després de la reunió amb la ministra, Isabel Rodríguez, recorda EFE.

El govern espanyol ja ha subratllat que aquest índex de referència, mesurada estrella de la llei d'habitatge, serà homogeni per al conjunt d'Espanya, malgrat les reticències que ha mostrat la Generalitat de Catalunya, que inicialment es va mostrar partidària d'aplicar aquest mecanisme en 140 municipis catalans.

Després de l'encontre mantingut aquest dilluns passat amb la ministra, la consellera de Territori del Govern de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella, va manifestar públicament les seves diferències en entendre que amb aquest índex de referència, del qual va revelar alguns detalls, els preus del lloguer no anaven a baixar.

Per això, va defensar l'indicador de preus que hi ha a Catalunya, així com que el mercat del lloguer no és igual a tot el país.

La ministra d'habitatge ha incidit en la posició del Ministeri, que es va comprometre a tenir llest aquest índex al febrer, i que entén que aquest instrument és un més per controlar l'increment dels preus del lloguer i que, unit a les mesurades posades en marxa per les diferents administracions, podrà millorar l'accés a l'habitatge.

La posada en marxa d'aquest índex de preus de referència per regular els lloguers ha estat fortament criticada pel sector, que afirma que reduirà l'oferta d'habitatge de lloguer i pressionarà a l'alça encara més els preus. A més, les comunitats governades pel PP ja han reiterat la seva intenció de no aplicar-lo.

Es pot recordar que el PSOE i Sumar s'havien compromès en el seu acord de govern a definir amb caràcter immediat l'índex de preus de referència per identificar les zones tensades, a fi de posar en marxa la regulació dels preus dels lloguers.

L'índex de preus de referència per regular els lloguers, que estava pendent de desenvolupament, és un punt clau dins de la llei d'habitatge, que va entrar en vigor el maig de 2023, just abans de les eleccions municipals i autonòmiques després d'anys de negociacions.